Здравословно! Правилно ли мием ръцете си?

Всички знаем колко е важно миенето на ръцете, но замисляли ли сме се по правилния начин ли го правим?

97% от случаите не успяваме да измием правилно ръцете си. Изчислението е направено на база на ново проучване, което е изследвало 383 доброволци относно навиците им в кухнята.

Повечето от тях са измили ръцете си за по-кратък период от 20 секунди. Това е минимумът, препоръчан от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Много от тях са се провалили и в изсушаването на ръцете си, както и с хигиенните навици за почистване на приборите и уредите, с които имат досег.

Доброволците са участвали и в готвене и обработката на сурови меса. Нарушаването на основни правила в миенето на ръцете е допринесло за разпространяването на потенциално опасни микроби и върху подправките и съдовете, използвани в приготвянето на месото .

Въз основа на изследването, се стига до заключението, че хората, които не мият ръцете си по правилния начин, рискуват да разпространяват вредни микроби до всичко, което се докосват. А тези бактерии са предпоставка за респираторни инфекции и стомашно-чревни заболявания. Чревните инфекции могат да бъдат опасни и да доведат до сериозни последици като дехидратация и покачване на температурата.

За щастие правилата за правилното миене на ръце не са толкова сложни. Най-голямата промяна, която се препоръчва е да инвестираме повече време в това действие. От голямо значение е употребата на сапун, както и подсушаването. То трябва да се извършва задължително с чиста и суха хавлия. Бактериите е по-вероятно да бъдат намерени на мокри кърпи и такива, използвани за повече от една цел, като например избърсване на прибори и сушене на ръце.

Проучване, публикувано този месец, е установило, че 49 от 100 тествани кърпи са показвали растеж на бактерии, които обикновено се намират в или върху човешкото тяло. Това включва Е. coli и Staphylococcus aureus.

Правилното миене на ръцете е един от най-лесните начини за избягване на хранителни заболявания, включително и нужда от хоспитализация. Най-честите болести, известни като заболявания на „мръсните ръце“ включват: холера, коремен тиф, хепатит А, дезинтерия и др.

/puls.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене