СЛЕД ПЪРВО КЛАСИРАНЕ! Закриват 7 паралелки в 6 училища в Пиринско заради липса на кандидат-гимназисти

Регионалното управление на образованието закрива 7 паралелки в шест училища в Пиринско преди първия етап на класирането след завършено основно образование /7 клас/. На основание постъпилата информация, броя на учениците и баланса за съответните общини, както и предвид спецификата на населените места, се закриват паралелки в 6 училища на територията на областта.

Държавен план-прием за учебната 2018/2019 г. няма да реализира специалност „Машини и системи с ЦПУ /цифрово програмно управление/“ на Благоевградската професионална гимназия, за която паралелка има подадено само едно заявление. Няма нито един желаещ да учи „Електронна търговия” в Професионалната гимназия „Никола Вапцаров“ в Белица, а за специаност „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“ в Професионалната гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“ – Петрич има един кандидат. Само три са подадените заявления за паралелката по „Горско и ловно стопанство” на Професионалната лесотехническа гимназия „Н. Вапцаров“ – Банско. Гимназията по туризъм „Алеко Константинов” в Банско пък няма да реализира една паралелка от две специалности – „Организация на хотелиерството“, за която има 4-ма кандидати, и „Туризъм”, където кандидатът е само един. Професионалната техническа гимназия в Сандански е с две закрити паралелки – „Икономика и мениджмънт”, за която има само 3 подадени заявления, и „Машини и системи с ЦПУ”, също с 3-ма кандидат-гимназисти.

Както е известно, държавен план-прием за учебната 2018/2019 г. реализират 55 училища /18 професионални гимназии, 6 профилирани гимназии, 24 средни училища и 7 обединени училища/ в Пиринско. Утвърдени са 128 паралелки, от които 73 профилирани и 55 професионални.

По този повод началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов коментира, че е работено за оптималното разпределение на учениците и ако всички, подали заявления, се запишат в съответните училища, най-вероятно няма да се стигне до закриването на други, освен тези 7 паралелки за предстоящата учебна година.

Впечатление прави, че както и миналата година, проблеми с набирането на осмокласници изпитват новият вид обединени училища. Така например за ОбУ /обединено училище/ в Корница подадените заявления са 13, в ОбУ – Дебрен – 8, в ОбУ – Долно Дряново – 16, в обединеното училище в Дъбница – 14, в Плетена – 8, в Долно Осеново – 14, и в Лъжница – 18 заявления.

Записването на приетите ученици на първо класиране или подаване на заявления за втория етап на класирането е от днес, 4 юли, до 6 юли включително.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене