Цацаров разпореди проверка в енергийната империя на Хр. Ковачки в Бобов дол за схема за контролиран вот

цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на информацията за опити за купуването на гласове в предприятията, собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Това обявиха от Главна прокуратура, след като в пресата излязоха информации за принуждаване на работниците в ТЕЦ „Бобов дол” и „Мини Бобов дол” да гласуват за определена политическа партия.

„Ние се самосезирахме от материалите в медиите, вече има образувано досъдебно производство по случая”, казаха от кабинета на Цацаров. С практическата работа по разследването ще се заемат от Дупнишка районна прокуратура, уточниха още от ГП, кой от прокурорите ще разследва сигналите за купуване на гласове, ще стане ясно днес, когато цялата преписка пристигне в Дупница, стана ясно ден след като скандалните записи станаха публично достояние.

Първите сигнали за  съществуването на схема за контролиран вот в „Мини Бобов дол” са подадени във Фейсбук още преди седмица. В тях се коментира как всеки ден вместо инструктаж за работата, миньори от Бобов дол получават инструктаж за кого да гласуват. Работниците твърдят, че за първи път получават аванс от 100 лева и добавка от 50 лв. Организацията е по списък. Началник-участъците на рудниците в назначенията питат поотделно всеки човек колко души може да подсигури за изборите на 25 май. А който не гласува, го грози уволнение, разказва миньор. От записа се чува: „Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Аванса го дадохме. И на 25-и като окажем нашия вот коджа положителен, всеки месец ще се получават парите редовно. Трябва да имаме подкрепата на партия… Това е основното. Всичко е точно на народа обяснено. Знае номера на бюлетината. Запознати са до болка…”, се чува ясно във видеото.

Тази година за първи път от началото на демократичните промени от прокуратурите по места няма да се получава информация за жалбите и досъдебните производства, свързани с вота. Разпореждането за това е на главния прокурор, а информация къде и какво стана в деня на изборите и за преписки, свързани с изборите, ще се получават само от Главна прокуратура, казаха от кабинета на Цацаров.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене