За първи път на бял свят! Ченгета се гаврят с Ванга

  Истински ужас преживява приживе Ванга!

 Петричката пророчица из­търпява изключително гнус­ни и неприятни подигравки от ченгета, тършували в къ­щата й Петрич.

 Това разкрива кръщел­ницата на врачката Велич­ка Ангелова. Жената е в най-близкото обкръжение на Ванга и помни отлично драматичния начин, по кой­то нейната кръстница изжи­вява този кошмар.

 „Не можеше да прости на полицаите, задето й бяха тършували в къщата. Зна­еше кой си е слагал нейния сутиен и подскачал като клоун, подигравайки й се, а после всеки ден киснел пред вратата й да докарва хора за гледане. Знаеше и за това, че един от кметовете беше рекъл: „Курбан ке за­коля, ако тая Ванга умре. Не мога да я понасям вече, нито нея, нито хората около нея“. А тя: „Не се знае кой на кого ке види курбана“. Той умря преди нея. Един партиен се­кретар я беше нарекъл шар­латанка, но според думите й много бързо е наказан от провидението“, описва съби­тията Величка Ангелова.

 Тя разказва, че „много оби­ди и болка е преживяла в на­чалото, когато е дошла в Пе­трич“. Ванга била недоволна и от тогавашната управа на града.

 „Даваха ми вместо захар пипер и пясък да им гледам, когато ме караха в полиция­та. Наричаха ме шарлатанка, а Митко (съпругът й – б.а.) обикаляше и настояваше да ме пуснат“, спомня си Ангелова какво й е раз­казвала Ванга.

 Но това не е всичко. Ванга се чувства изклю­чително напрегната и раз­тревожена и от обстоятел­ството, че не само властта и полицията се отнасяли с презрение и лошо отно­шение към нея, но дори и най-близките й хора си поз­волявали да я крадат.

 „Около Ванга имаше хора вярващи, които се бояха да вземат дори онова, което тя искаше да им даде. Но има­ше и такива, които крадяха от нея и предмети, и пиене, а и пари. Тя знаеше за това. Споделяше с нас, плачейки: „Никой аир няма да види, който дори игла е взел от този дом – църква, поколе­ния ще страдат. Аз не смея да дам на никой нищо, ако не ми се позволи от небето… Жалко, кумице, че и хора, които се смятат за близки в моя дом, ме крадат, но теж­ко им на тях“, спомня си кръ­щелни­цата на пророчи­цата.

 Въпре­ки много­то обиди, болка и преда­телства Ванга намира утеха и приятел­ско рамо в немал­ко дру­ги свои близки.

 „Беше благо­дарна на леля Олга и леля Параша, които са я гушкали като дете и са я успокоявали. Майка Райна и сестра й Иван­ка – учителка от Сандански, също много са я обичали и ко­гато не е била призната за гле­дачка, те са й вярвали, защо­то пред техните очи са ставали чудеса Божии“, разказва още Величка.

Силвия Стоянова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене