Електронните винетки влизат в сила от 1 януари догодина

От първи януари догодина трябва да заработи системата за електронни винетки и контролът по пътищата вече ще е автоматизиран. Това съобщи новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов вчера пред bTV.

Данните за леките автомобили и платените пътни такси ще бъдат въведени в електронната система, а контролните рамки и контролиращите камери ще регистрират дали колата е изрядна. Електронната винетка няма да се лепи никъде. Вместо това при плащане автомобилът ще се въвежда в системата, а след като мине под рамката, веднага става ясно дали има нарушение, обясни Глосов.

Хартиените винетки, които изтичат догодина, ще продължат да важат до края на техния срок. От тази година те важат за 12 месеца от датата, когато са били купени, която може да е и в средата на годината. Така за известен период от време ще важат две системи за платените пътни такси. На фирмата изпълнител на новата система ще бъдат подадени данни за всички коли с хартиени винетки, коментира Глосов. Той все пак призна, че може да има грешки. Така и изрядни шофьори биха могли да бъдат спирани като нарушители.

От средата на 2019 г. ще заработи и тол системата за тежкотоварните автомобили, които също ще се таксуват електронно. Работата по изграждането й се движи по графика, който е предоставил изпълнителят. Тръгне ли в предвидения срок, системата ще се изплати за 2-3 години, допълни Глосов.

След множество обжалвания на процедурата по избиране на изпълнител договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата беше подписан в началото на тази година. Избран бе Консорциум „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“. Договорът е за около 150 млн. лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 19 месеца. Тол системата ще бъде на база на изминато разстояние за камионите и на база време за леките автомобили.

В края на април тази година стана ясно, че с решение на правителството АПИ отново ще наеме консултант по внедряване на тол системата и това ще е Световната банка. Тя трябва да консултира проектирането на системата, таксуването, графици и доклади за изпитване и изпробване, както и преглед на цялата техническа документация. През 2015 г. за почти същата консултантска услуга агенцията отново нае Световната банка, за което плати 1.4 млн. лв. от програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АНЕВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене