Благой Калпачки – фитнес инструктор и бокс треньор в клуб „Централ” – Благоевград: Защо бокс?

В световен мащаб, все повече хора прибягват към тренировките по бокс, като средство не само за оформяне на красиво тяло и преодоляване на стреса, но и за изграждане и развиване на личностни и волеви качества на характера.

Именно тези ползи класират масовия бокс на едно от челните места на социално значими спортове на световно ниво.

Но защо точно бокс?

Като спорт, боксът е част от групата на единоборствата. Една от най-същественате характеристики на тази група е директното надиграване на противника. Боксовите тренировки протичат в твърде разнообразна, слабопредсказуема среда, отличаваща се с непрекъснато променящи се параметри.

Като спорт, той се характеризира със сложни, предимно ациклични двигателни дейности, в условията на динамично изменяща се среда на непрекъснат преход от фаза атака към фаза защита.

По своята същност бокса принадлежи към ацикличните спортове, т.е. към тези, които се характеризират с постоянно регулиране и непрекъсната промяна на движенията при променящите се условия. Това изисква бързи промени от координационна гледна точка в централната нервна система. В арсенала на трениращите има автоматизирани двигателни действия под формата на индивидуални умения и формирани двигателни навици изпълнявани под формата на сложна координация.

Включените в него атакуващи, защитни и контраатакуващи двигателни действия се изпълняват в изключително динамично променяща се среда, която много трудно би могла да бъде прогнозирана  при предварителната подготовка за състезателната дейност на боксьорите…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене