Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград: Днес започна Театрален фестивал „Талантино“

Благоевград е домакин на VI поредно издание на детски те­атрален фестивал „Талантино“. Началото ще бъде поставено на 25 юни (понеделник) в Младеж­ки дом. Първото представление в тазгодишното издание е ,,Ца­рицата на Чардаша“ от Имре Калман и ще бъде представена от Ученически театрален състав при СУ „Христо Ясенов“, град Етро Поле в 16:00 часа. Офици­алното откриване на „Талантино“ ще бъде от 19:00 часа, а веднага след това талантите от театрална школа „Ер малък“ към ДТ „Проф. Енчо Халачев“- Благоевград ще представят „Ревизор“ от Н.В. Го­гол. Третият спектакъл е на Арт асоциация „Водолей“, детска те­атрална школа „Водолей“, които ще играят „Копче за сън“ по Ва­лери Петров. Те ще влязат в роля на 26 юни от 10:00 часа. Вторият ден от фестивала продължава в 11:00 часа с „Бурята“ от Уилям Шекспир представена от Арт асоциация „Водолей“; детска театрална школа „Водолей“. Де­нят ще продължи отново с тя­хно п редставление- „ Найден“ по „Индже“ от Йордан Йовков. В 14:30 часа те отново ще влязат в роля, но този път съвместно с Театрално-танцов спектакъл. Те ще представят „Гара Калкута“ по Ханок Левин. „Таласъмът Тро­палан“ от Янко Митев излиза на сцената в 16:00 часа, представен от Театрална школа „Таланти­но“- Бургас. Фестивалният ден ще бъде закрит в 18:30 часа с „Не падайте духом“ от Станислав Стратиев, играно от Театрална школа „Талантино“- Бургас. На 27 юни театърът започва в 10:0 часа с „Не се гаси туй, що не гас­не“- драматизация по български автори, представена от Театрал­на школа към читалище „Св. Климент Охридски“-град Симит­ли. В 14:00 часа започва „Женско царство“ от Ст.Л.Костов- актьори без диплома град Правец. Детско юношески театър „Мускетарите“ ЦПЛР- Перник ще представят „Не падай духом“ от Станислав Стратиев. Последното предста­вление за деня ще бъде на Мла­дежки театър „Приятели“- Па­зарджик, които ще играят „Хотел между тоя и ония свят“ от Ерик Емануел Шмит. „Талантино“ про­дължава и на 28 и 29 юни, когато театралните почитатели ще мо­гат да гледат „Снежанка и джу­джетата“, „Колекционерът“ по романа на Джон Фаулз, „Очите на хората“, представен от Мла­дежки театър „Драмеди“- София. Публиката ще може да види и ,,Домът на Бернарда“- „Очите на Бога“ по Ф.Г.Лорка. Специално за зрителите ще бъде представен и уъркшоп с доц. Огнян Спиров- преподавател по актьорско май­сторство в ЮЗУ „Неофит Рил­ски“- Благоевград. В последния ден от фестивала театрална школа „Чарли“- Пловдив ще излязат пред благоевградската публика, за да представят „Златоперко“ от Леда Милева. „Не падай духом“ също излиза в последния ден от тазгодишният фестивал „Та­лантино“. „Герда“ по Андерсен ще се играе от Театрално студио „Смехурко“ от град Банкя. Мо­лиер с „Училище за жени“ също ще зарадва жителите и гостите на града. Програмата на шестото поредно издание на „Талантино“ завършва с „Объркани“ на теа­трална школа „Юлий“- София.

„Благоевградска ВЕСТ“ ви среща с Бранимир Митов, ди­ректор на Драматичен театър (ДТ) „Проф. Енчо Халачев“ – Благоевград…

– Брано, Талантино стана на 6 години…

– Да, за шеста поредна година се прави Талантино в залата на кукления театър, която се намира в Младежки дом – Благоевград. Всички представления са без­платни. Входът е безплатен. 21 представления ще се играят на това издание на Талантино. Шко­лите са 14 на брой. Имаме школи от Пловдив, София, Перник, Бур­гас, Благоевград, Симитли, Па­зарджик, Банкя, Правец, Кнежа. Всичките школи, които участват са идвали и на предишните наши издания. Новото тази година в те­атралния фестивал е, че има още един човек в журито. Тоест не са само Веселин Калановски и Ники Станоев. Има и преподавател по актьорско майсторство в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Това е доцент Огнян Спиров. Сериозни загла­вия, като започнем от българска­та класика.

– Как се чувстваш като чо­век, който успя да направи този фестивал традиция?

– Работата е обща. Тя не е само моя. До мен е Поли – Пролет Три­фонова, с която правим фестива­ла. Естествено и Община Благо­евград, които прегърнаха идеята, и застанаха твърдо зад нас в лице­то на зам. кмета Христина Шопо­ва. Те ни подсигуряват материал­ната база, тоест залата и бюджета за самия фестивал. Така че това е една обща работа, а не само моя. Когато човек знае какво прави и какво иска да постигне неминуе­мо резултатът идва. Ако не след първата, втората и третата годи­на, то след четвъртата и петата се вижда вече резултата от това, което работим и как е работено през тези години. Неслучайно Талантино е един от най-добрите фестивали в България за театрал­но изкуство, но това пак казвам, защото много хора се заблуж­дават, това не са представления за деца. Това са представления, които са правени от деца, но тези представления могат да се гледат и от възрастни, могат да се гледат и от по-малките. Хубавото е, че вече ние се познаваме с колегите и на миналото Талантино се роди идеята, дай боже на това Талан­тино да я довършим, да органи­зираме асоциация на театралните школи. Тоест да се обединим, за да можем да се защитаваме и да си отстояваме позициите на те­атрални школи. Защото те не са кой знае колко и спокойно могат да бъдат подпомагани от Минис­терство на културата. Ако сме обединени в едно ще имаме ясни цели и ще знаем какво правим. Така че явно и това ще се случи на закриването на Талантино. Ще направим тази асоциация на теа­тралните школи. Оттук нататък ни предстои още работа, за да можем да вървим още по-напред и фестивала да донадгражда това, което сме направили досега.

Методи Байрактарски

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене