Предаването „Неудобните“ действа пристрастяващо!

Очарователната ни колеж­ка от „Blagoevgrad-news“, Ваня Янева стана Отличник на Ви­пуск 2017 специалност Финанси в Стопанския факултет. Красивата ни колежка и приятелка завърши с ус­пех 5.90, а за положените усилия и показаните ре­зултати бе наградена от ректора Юруков с плакет и поздравления. Ваня за­вършва бакалавърската си степен в специалност „Фи­нанси“, а в момента учи магистратура „Журналис­тика и медии“ в Софийски университет.

– Ваня, представи се на читателите на „Благо­евградска ВЕСТ“…

– Казвам се Ваня Яне­ва и съм на 23 години. От село Микрево съм, община Струмяни. Родителите ми са учители по математика и информатика и именно те възпитаха у мен ценности­те, върху които днес мога да стъпя в работата си и да я върша качествено. Завър­шила съм ПГИ Иван Илиев Благоевград, специалност Банково дело. Работя в „Blagoevgrad-news“, и смело мога да кажа, че обожавам работата си. Доказателство за желанието ми за развитие в об­ластта на икономиката са някол­ко национални състезания, които спечелих като ученичка.

– Какво се промени в живота ти, след като започна работа в „Blagoevgrad-News“?

– Когато започнах работа в „Blagoevgrad-news“, светогледът ми за бъдещето се обърна на 180 градуса и разбрах, че искам да бъда именно това – репортер в точно тази медия. Разбрах, че искам да поддържам и развивам заедно с колегите си постигнато­то досега високо ниво на агенци­ята. Разбрах, че искам да работя с различни хора всеки ден. Защото скуката и монотонността в еже­дневието никак не са по вкуса ми. Искам динамика и страст в рабо­тата. И мястото ми в „Blagoevgrad- News“ е най-хубавото, което ми се случи през последните години. И въпреки, че никога в живота си не съм учила нещо свързано с журналистиката, родителите ми, екипът ми, Мариета и мъжът, с когото живея, никога не спират да вярват в мен и да вярват, че ще успея.

– Какво точно ти харесва в “Blagoevgrad-News” и щ о з а шеф е Мариета?

– На Мариета ще бъда благо­дарна винаги. Тази жена ми даде шанс да правя онова, което обо­жавам к огато м ислех, ч е в ече няма шанс да се слу­чи. Това, което ха­ресвам в работата в медията, е принцип­ността, която е господар в офиса и начина на работа на целия екип. На фона на цялата свобода, която ни дава Мариета Дими­трова, едно от злат­ните правила е да бъдем честни, отговорни и последователни, принципни, когато правим нещо. И независимо дали пишем ста­тия, правим репортаж, снимаме видео, информацията, която представя­ме на чита­телите си, задължи­телно и ви­наги е дос­товерна, проверена от няколко източника, и безкрай­но навре­менна. Актуал­ността на инфор­мацията е важен фактор при пред­ставяне­то и пред читателя, а Мариета е винаги на време и на точното място. Имен­но на това учи и нас, останалите колеги в колектива.

– Eeee… подмазваш се на шефката май?

– Нееее… “Blagoevgrad-News” е една отлична школа, която из­гражда характери – със спокоен тон и разбиране, не с всяване на страх и отвращение към рабо­тодателя. Мариета успява мно­го леко и деликатно да спечели уважение. Авторитетът й пред мен не е резултат от насадени от нея мисли в мен, я от начина и на работа, възможностите ѝ, а също и начинът, по който „дава нареж­дания“ – те винаги са с цел да ме научат на нещо ново. Именно “Blagoevgrad-News” е мястото, в което искам да се развивам – една прекрасна медия, даваща доста­тъчна свобода на работа без из­лизане от ценностни и морални общочовешки рамки.

– Освен писането, снимаш и репортажи, как е?

– Въпреки, че обичам да пиша авторски материали на всевъз­можни теми, особено икономи­чески, най-голяма ми страст са видео материалите.

За мен бе огромно предизви­кателно да застана пред камера – поради свои лични причини не се чувствах ок, заставайки така. При заснемането на видео анке­ти например е важно да бъдеш бърз и на временен при задава­не на въпросите, а също и точен. Постепенно обаче свикнах и предизвикателството, наречено видео, вече ми е любима част от работата.

– Имало ли е неприятна или забавна случка по време на правене на анкети?

– Любима ч аст о т с нимането на видео са ми реакциите на хо­рата – от „Не ви чувам, по-силно ми говорете…“, та до „Ааа , не ме занимавайте с вашите глупости“ 🙂 Най-интересно е обаче, когато аз самата бъркам. Сменям реда на думите в изречението или из­бухвам в смях по средата на ми­сълта си.

Иначе, работата ми има и така да се кажи възпитателна функ­ция.

Съвсем веднъж една снимахме анкета по повод деня на хрис­тиянското семейство. И понеже беше студено, с оператора „при­хващахме“ хората на слънце точ­но при входа за градската гради­на откъм съда. В този момент от там се зададоха майка и дете. Же­ната беше на около 30 години, де­тето около 4-5 годишно. То тъкмо си дояждаше баничката, когато майка му взе опаковката смачка я и я изхвърли в реката !!! При на­личие на кош за боклук на 2 ме­тра. Тогава спокойно приближих микрофона към жената, поздрави и попитах „Кажете, защо изхвър­лихте боклука си в реката?!“ Да­мата се изнерва и се опита да се оправдае, че това е било остатък от баничката и тя го дава на риби­те. Обясних и че в тази река няма вода, къде ти риби, а тя обеща ни­кога вече да не изхвърля отпадъ­ци извън обозначението за това места. Надявам се да го направи, инак не си представям какъв при­мер за подражание е тя в очите на малкото дете до себе си.

– Какво ти е мнението за “Не­удобните”?

– Много се възхищавам на теб, Мери и Веско и общата продук­ция на Топ Преса и “Blagoevgrad- News” – Неудобните. Уникален и начинът по който казвате истина след истина, без да спестявате нищо на никого. Леко иронич­ният привкус на предаването е неповторим. Действа пристрас­тяващо и човек не може да спре да ви гледа и да пропусне дори и един епизод. А сега сериозно – действа много трезво на мисле­нето на човека, като „шамар“, че нещо в обществото не е наред, че куца, че трябва да се проме­ни. Харесва ми начинът, по кой­то приключвате нещата до края. Захващайки даден проблем, го проследявате не само на думи, а и с действия.

– Какво ще пожелаеш на на­шите читатели?

– Пожелавам на „Благо­евградска ВЕСТ“, „Топ Преса“ и “Blagoevgrad-News” да продъл­жат да поддържат качеството на медиите и читателите си все така високи….

Вестник “ Благоевградска Вест“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене