Ветеранът Борис Чанков от Коларово получи заслужено внимание за 95-ия си рожден ден

Ветеранът от Втората световна война Борис Чанков от петричкото село Коларово навърши 95 години, преминали в усилна работа на полето и грижи за многобройното си семейство. Той посрещна в дома си делегация, от която получи „на патерици“ заслужено внимание и награди.

Председателят на петричката структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Лозан Анастасов и негови колеги донесоха на рожденика почетен плакет от Централния съвет на Съюза на ветераните от войните, грамота и поздравителен адрес, подписани от председателя на Съюза доцент доктор Иван Сечанов. Ветеранът получи и книга с военна проза „Храбростта и мъката на България“. Специални поздрави му изпрати капитан 1 ранг от запаса Марин Петков, първи заместник председател на Съюза на ветераните.

Поздравителен адрес до рожденика от името на петричката структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Лозан Анастасов. Кметът на Коларово Атанас Гошев връчи на рожденика цветя и му пожела здраве и дълголетие. 95 годишният ветеран просълзен прие поздравите и наградите. Борис Чанков духна свещичките на тортата и покани гостите си на почерпка.

Многото изминали години са заличили от паметта на ветерана голяма част от спомените за ужаса на войната. Той заминава за фронта на 22 годишна възраст, когато служи в 22 Тракийски полк в Дупница. Военноотчетната му специалност, записана във военната му книжка, е минометчик. Пак според военната книжка, фронтовакът Борис Чанков е показал примерно поведение.

Най-ценните неща, с които ветеранът се завърнал от войната в родното си село, са войнишката торба и манерката, с която още си носи вода на полето.

Борис Чанков е баща на 6 деца, има 10 внука и 7 правнука.

Ваня Георгиева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене