Известни звезди и таланти изгряват на една сцена по време на Джаз фест в Банско

За феновете на джаз фестивала в Банско едва ли е нужно да се напомня, че и този август им е гарантирана седмица на музикална наслада и забавление.

Онези, които досега не са го посещавали,но обичат музиката – при това без да плащат билети – и търсят по-необичайна ваканция, могат да планират дните от 4 до 11 август, когато централният площад в Банско отново ще бъде фестивална сцена. Но тя не е единствената, тъй като по традиция през цялата седмица джаз ще звучи през деня и късно през нощта, от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти.

Програмата е готова отдавна и както сподели основателят на джаз феста д-р Емил Илиев, акцентът тази година е върху джаз музиката и по-малко поп изпълнители.

Първата подгряваща вечер преди официалното откриване е отредена за буги-вуги спектакъл. Д-р Илиев възнамерява да събере на една сцена с два рояла трима от най-добрите в момента в света пианисти в този жанр – германецът Аксел Цвингенбергер (любимец на публиката в Банско), японецът Кейто Сайто (който също се е извявал там) и швейцарката Ла Дива, която идва за пръв път в България. Концертът ще е в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ и входът ще бъде с билети, които ще се продават чрез „Ивентим“.

Подарили сме два рояла на община Банско, търсим добри танцьори на буги-вуги, обобщи д-р Илиев подготовката за събитието.

Официалното откриване на ХХI международен джаз фест е на 4 август, когато на сцената отново ще излезе Биг бенд Благоевград, но този път вокалистка ще е Петя Буюклиева. Макар и поп певица, тя има в репертоара си много джаз мелодии. След успешен концерт през миналата година в Благоевград с местния биг бенд, Петя Буюклиева заяви, че е развълнувана и въодушевена от предстоящия си дебют в Банско.

Първата вечер ще се изяви и друга любима българска група – „Дърти пърчис“ със солистка Амалия. Преди тях е Киара Панкалди (Италия).

Втората вечер открива сръбският Биг бенд на Нишвил фестивал с диригент Владан Караджов и солисти. Това е първото им гостуване в Банско, макар че някои от посетителите на джаз феста тук са отскачали до „сестринския“ фест в Ниш, чийто е основател Иван Благоевич, с когото д-р Илиев работи в тесен контакт, за да може публиката и на двете места да се радва на „споделени“ певци и музиканти.

Причината е, че джаз фестивалът в Банско е напълно безплатен за посетителите и единственият начин да се плати на гостуващите артисти е да се осигури спонсорство, което в последните години става все по-трудно.

На този фон за публиката е истински късмет, че фестът успява да привлече качествени изпълнители от различни краища на света. Както всеки път, силно застъпено е българското участие – на различни по възраст и стил певци и музиканти.

Така например „Ейсид фолк файв“ е състав от българи, които живеят в различни краища на Европа, но събират се тук и представят новите си търсения в областта на етно джаза. Те вече са познати на публиката в Банско от гостуването им преди няколко години.

„Черешката на тортата“ е известната певица Рут Колева, която миналата година представи интересен нов проект, а на 11 август ще закрие Банско джаз фест със своя бенд.

И това лято ще има специално участие на млади таланти в лицето на „Индиго кидс“ – най-новия проект на Явор Велчев-Яви заедно с Богомил Енчев, Димитър Горчаков, Владислав Мичев и Радослав Славчев-Ривърмен.

Очаква се и сценична изява на едната от дъщерите близначки на джаз звездата Камелия Тодорова – Рейчъл Роу, която вече има кариера като соло певица.

Още една прочута дъщеря ще се изяви на сцената в Банско – Лиса Симон, дъщеря на известната певица и пианистка Нина Симон.

Първа от чуждестранните гости, която ще се качи на сцената в Банско, е италианската звезда Киара Панкалди.

С интерес се очаква изявата на алт саксофониста Дмитрий Баевски, роден в Санкт Петербург, който от 20 години живее в Ню Йорк и е изградели стила си при Бъстър Уилямс, Бени Пауъл, Джо Чембърс, Ейми Лоурънс и пр.

Друг акцент е британската поп джаз формация „Мат Бианко“, която преди няколко години гостува в България по повод представянето на албума си „HiFi Bossanova“. Мат Бианко е измислен герой, вдъхновен от шпионските филми и комикси, измислен от музикантите като закачка и станал впоследствие име на групата. То напълно изразявало настроението на енергичния латино, поп джаз, който свирели, и по тази причина се наложило и запазило, разказва Марк Райли – един от създателите на бандата. Музиката, която правят, е много характерна, със силно електронно и джаз звучене.

Сред чуждестранните гости са още НАТО джаз комбо от Белгия, Гердбенд – трио от Германия, известният пианист, композитор и аранжор Дейвид Дауър от Великобритания със своето трио, както и руско-швейцарското трио „Етник транс“.

Британските шоумени от „Джайв ейсес“, любимци на публиката в Банско, отново ще гостуват тук, както и германската група „Джазбоун“, които са свирили у нас през годините в различни състави.

Когато става дума за шоу, не може да бъдат пропуснати „Джипси Кингс“. Феновете им трябва да са готови да ги посрещнат предпоследната вечер на фестивала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене