Мая Вуковска – Вучето: Напуснах ЮЗУ заради корупцията!

В интернет Мая Вуковска е по-известна като Вучето. Пише в личният си блог и за раз­лични сайтове. Има издадени три книги. Стилът и е забавен, саркастичен и провокативен. Думите са част от ежедневие­то и от малка.

„Може би съм била около 7 или 8 години и тогава започнах да си водя дневник. Беше 1984 годи­на и до ден днешен продължа­вам всеки ден. Това звучи малко като маниакално компулсивно разстройство и да не си напише дневника е все едно да не си из­мия зъбите преди лягане”.

Тя от рано проявява афинитет към чуждите езици. Сама науча­ва немски, италиански и френ­ски. След като завършва Амери­канския университет в родният Благоевград, става преподавател по английски и норвежки в ЮЗУ.

„В началото трябва да си при­зная бях доста ентусиазирана. В течение на времето, започна да става гадно. Корупция, натиск върху преподавателите да пишат оценки, или да си затварят очите пред посредствеността, само за­щото някой е човек на някой, или защото студентите са си платили семестриалната такса. Студенти­те идваха, дето се вика направо от нивата. Хора, които не знаят за какво са в университета. Сутрин просто не ти се става. Не искаш да отидеш на работа, защото зна­еш примерно, ти си се подготвил искаш да им покажеш нещо, а той седи и си мисли: „Ох, аре да стане време за една цигарка, за пет ка­фенца или да ида на мол ”.

Дълги години Мая не смее да напусне, но един ден съдбата се намесва. Тя се подхлъзва на мокър под в университета и се контузва лошо. След като ръко­водството отказва да и плати ме­дицинските разноски, тя започва съдебна битка.

„Още докато се водеше делото, аз вече бях уволнена. Намериха 150 причини поради които да ме уволнят, т.е., в рамките на някол­ко седмици срещу мен се събраха толкова причини, макар че преди това в продължение на 14 години не са имали никакви проблеми с мене, нито аз с управлението и т.н. И в рамките на няколко сед­мици успяха да намерят няколко мотива, за да ме уволнят. От там пък започнах дело за неправо­мерно уволнение, което спечелих две години по-късно.”

Въпреки че печели делото и по­лучава работата си обратно линг­вистката решава, че има нужда от промяна и напуска. Не просто университета, а България…

Методи Байрактарски

Вестник “ Благоевградска Вест“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене