Какво да правим при ухапване от кърлеж или оса?

За да не се опасяваме от зараза с Лаймска болест, когато бъдем ухапани от кърлеж и той бъде отстранен, следва да бъде направено нещо много простичко, при това еднократно. Ако е ухапан възрастен, той да вземе веднъж 200 милиграма доксициклин. Ако е дете – цефалексин. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Тодор Кантарджиев. И добави – 1 грам профилактика е равен на 1 килограм лечение.

Написахме една инструкция какво се прави при премахване на кърлеж и как се лекува Лаймска болест, би трябвало всеки личен лекар в страната да я е получил, добави експертът пред БНТ.

Относно т.нар. Марсилска треска Кантарджиев беше категоричен – че ако на място от ухапване на кърлеж се появи черно петно, имате температура през нощта, тогава отивате моментално на лекар, който няма да ви отпрати, когато му обясните какви са симптомите. Специалистът предупреди, че тази болест е много опасна.

За финал Кантарджиев обясни, че отровата на осите е много по-слабо отровна от тази на пчелите. Ако оса ухапе някого по езика, може да се образува оток, който да те постави в смъртна опасност. Поставя се адреналин и кортикостероид, уточни експертът. Той добави, че при първоначално ухапване от оса по тялото, помага да се намажете с ушна кал, но ако симптомите не отшумяват, да се потърси лекарска помощ.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене