Правителството иска израелски газ

Пламен Орешарски

България има интерес от внос на израелски природен газ, заяви късно снощи министър-председателят Пламен Орешарски след среща с министъра на енергетиката и водите на Израел Силван Шалом в Тел Авив.

По думите на Орешарски находищата от газ, които се проучват от Израел в момента, представляват интерес за българската страна.

„Не мога да прогнозирам кога тези разработки ще бъдат доведени до системи за промишлено сондиране, но много бих се радвал това да стане по-бързо. През обсъжданите на този етап тръбопроводи към Гърция до този газ да имат достъп страните от Югоизточна Европа. Идеята обаче е да се построи газопровод до Гърция. Оттам вече е лесно, защото се влиза в гръцката мрежа”, коментира Орешарски.

Министър-председателят подчерта, че водещите позиции на Израел в сферата на високите технологии предопределят и българския интерес за сътрудничество и обмен на опит в научно-техническата и развойна дейност. Той отбеляза, че между България и Израел е подписано споразумение за двустранно сътрудничество в областта на научно-изследователската и развойна дейност, което е отлична предпоставка за сътрудничество между бизнеса и научните центрове на двете страни.

„Надяваме се на интерес от страна на израелски стратегически инвеститори във високотехнологични сектори, производства и услуги със средна и висока добавена стойност, информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, електротехника. Както и в модерните технологии, земеделието, индустрията, здравеопазването и биотехнологиите“, каза премиерът.

По думите му Израел е сред най-важните търговски партньори на България в региона. Министър-председателят съобщи, че за миналата година обемът на двустранния стокообмен запазва приблизително равнищата си от 2012 г. и възлиза на около 200 млн. долара.

„Съществуват огромни резерви и реални възможности за увеличаване на взаимната търговия. Страната ни има потенциал за износ към израелския пазар на селскостопанска продукция, биопродукти и изделия на хранително-вкусовата промишленост, както и минерални води, фармацевтични продукти, електроника, изделия на отбранителната индустрия“, каза премиерът.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене