Отиде си една знаменита жена с неврокопски корени

„Видях „другия“ свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила“.

Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Хрис­тина Ангелакова ме­сеци преди да си оти­де от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г., след като не успя да се възстанови след операция за смяна на става. Мнозина определят смъртта й за нелепа, но според меди­ците подобна интервенция в напреднала възраст не е безопасна. Ангелакова е получи­ла сепсис и докторите не успели да овладеят по­ложението.

Световно­известното мецосопрано от години е с разклате­но здраве. Най-сериозни са поражения­та върху тялото на Ангелако­ва след катастрофа, която тя преживява през 1989 г. То­гава певицата заминава по договор за Франция, където пее кантатата на Прокофиев „Александър Невски“ с руски хор – в Париж и в 6 сателитни града. По пътя автобусът ка­тастрофира.

„Загубих съзнание, изпад­нала съм в кома и после се събудих с яка за обездвиж­ване. Оказа се, че аз съм пострадала най-лошо – счу­пена глава и гръдна кост, имах три смазани прешлена. Останах за месец в парижка­та болница, а после вложих цялата си воля и енергия в най-малкото движение. Едва успях да сляза сама от самолета в София. Видях „другия свят“, но много ми се искаше да остана в този“, ни сподели Ангелакова, която цял живот след тази случка имаше проблеми с краката. Въпреки това тя не се опла­кваше.

„Пенсията ми е 400 лева и добре, че разчитам на близките си, все пак има и хора по-зле от мен, това не е трагедия“, каза ни певица­та през март, потърсена за коментар на очакването На­родното събрание да приеме пожизнени пенсии на заслу­жили дейци на културата. Между тях бе и колежката й Александрина Милчева.

„Много ми е мъчно за Христина. Тя заслужава пен­сията също като мен“, защи­ти колежката си Милчева. Комисия е избирала между двете певици коя да отпадне и коя да взима 700 лева по­жизнено.

„Не съм алчна, нищо, дру­гият път, а и харесвам Мил­чева. Тя е достоен човек“, обясни ни тогава през смях Ангелакова.

Каз­ваше, че има гръц­ки дух и дра­мите по-ско­ро я мо­били­зират, откол­кото от­чайват. Както раз­казва Христи­на Ангелакова, родителите на баща й Борис са пресел­ници от Кавала и Драма в Неврокоп, днешен Гоце Дел­чев. В Солун сега живеят гръцки братовчеди на име­нитата певица.

„Баба Хрисантия беше изключително колоритна.

 Христина Ангелакова в едно от последните си интервюта: Видях „онзи“ свят, но още искам в този!

 Дядо ми Стойо – дърводеле­цът, почина млад и тя рано овдовя. Когато й отивах на гости, я виждах как си по­пийва ракийка, а като се ядосаше, ръсеше яки попър­жни. Виждаше ми се някак странно жена да пие така откровено и да псува, защо­то същинската ми семейна среда бе друга“, разказва ни г-жа Ангелакова.

Бъдещата оперна звезда е расла в Шу­мен, откъдето е май­ка й Добринка, но се ражда в Исперих, къ­дето родителката й отива да си търси работа. В малкия град културата е на почит. Първата си изява пред пуб­лика Христина пра­ви едва 5-годишна. Участва в ревю на местна кооперация за трикотаж. Дефи­лира с плетена чер­вена рокличка и за да е в тон с тоалета, трябвало да изпее „Ален мак самотен нейде“. От притесне­ние забравя думите, а накрая пада голям рев, защото не й по­даряват рокличката, както преди това обещали.

Скоро семейството й се мести да живее в родния град на майка й Шумен. Бо­рис Ангелаков става юрис­консулт в бирената фабри­ка, а Христина от невръстна хваща цигулката. Близнакът на Панчо Владигеров – Лю­бен, изнася цигулкови кон­церти из страната и с майка й го молят да намери малък инструмент за Христина. В града със стари музикални традиции малката Христи­на е и солистка в хор „Родни звуци“. Майка й подкрепя решението на дъщеря си да учи в Консерватория­та. Баща й е по-скептичен: „Къде ще развяваш поли по сцената? Умна си, вземи да учиш нещо по-сериозно“, кори я той. Все пак доживя­ва първите й успехи у нас и в чужбина и дори я гледа на италианска сцена.

Прочутото ни мецосопра­но, налагайки таланта си на най-престижните световни оперни театри, се омъжва късно и късно ражда. С бъ­дещия й съпруг се запозна­ват между две нейни идва­ния в България.

Когато преди това печели конкурса за млади оперни певци през 1975 г., Людмила Живкова – тогава председа­тел на Комитета за култу­ра – й дава апартамент, за да не спи по хотели, като е в София. Съседи й стават цигуларите Минчо Минчев и Димо Димов, пианистът Иван Дреников, оперният певец Стоян Попов, Констан­тин Коцев, Невена Коканова, Енчо Пиронков.

Над нея живее цигуларят Владко Титов. Майка му не­прекъснато подбутва Хрис­тина да се омъжи – тогава певицата е над 30-годишна мома. Веднъж Титов цъфва на вратата й със свой при­ятел – Красимир Дачев, в който примата се влюбва на мига. Преди това Ангелако­ва е помолила цигуларя да й поправи грамофона.

„Краси беше разведен, но не аз го разведох“, подчерта­ва оперната прима.

Докато е в София, излизат няколко пъти. После Христина трябва да зами­не за Модена – там пее в опе­рата „Весталка­та“ от Спонтини и кани Краси­мир, за да по­срещнат заедно новата година. Двамата зажи­вяват заедно. Певицата зами­нава за Генуа да пее в „Хованщи­на“ и любимият й я придружа­ва. Там се же­нят – годината е 1980. Сватбата е на българ­ския танкер „Огоста“, хвър­лил котва в пристанището на Генуа.

„В чужбина нашенци мо­гат да сключват брак само в

 наш самолет, кораб или в по­солството, които се считат за български територии“, по­ясни ни приживе певицата.

За сватбената церемония корабът е излъскан и по­стлан с червена пътека на палубата. Кумува им партий­ният секретар на моряците. Подписват се в бордовата книга.

Вечерта празнуват в клуб на брега. Младоженецът черпи с домашно вино, доне­сено от родния му Свищов. После младото семейство прави кратко сватбено пъ­тешествие до близкия Сан Ремо.

„Разбирахме се, бяхме за­бавна двойка. Той е бивш републикански шампион по висок скок, танцуваше хуба­во…“, разказа ни Христина.

Бракът им обаче просъ­ществува 10 години. Всичко приключва след катастро­фата.

„В болницата ми се иска­ше да имам близък човек до себе си. Обаждаха се певци от цял свят, а Краси прис­тигна с детето чак на 17-ия ден. Имам чувството, че от­там нещата потръгнаха на зле. До мен стигаха слухо­ве, че той има и извънбрач­ни връзки, не знам дали е било така, но разбрах колко бързо може да рухне нещо, градено с години“, връща се назад във времето оперната прима.

Когато се развеждат, Хрис­тина е на 44 години.

Междувременно слухът за преживяната от нея ката­строфа бързо се разнася по света, при това силно пре­увеличена – че е в гипсово корито и не се знае дали ще се изправи на крака. Някои задгранични нейни колеги направо я отписват, намаля­ват ангажиментите й.

„Беше трудно да възста­новя позициите си. Дъщеря ми беше на 9 години, майка ми идваше да помага. После всичко постепенно се оп­рави, но така и не създадох друго семейство“, сподели Ангелакова.

С днешна дата отношени­ята й с Красимир Дачев са приятелски. Дъщеря им Ру­сана работи като финансист в компанията на бизнесме­на. Тя вече е и майка на ня­колкомесечното момиченце – Неда.

„Не си спомням да съм й казвал „Обичам те!“. Дори на себе си не го казвам. Много съм тежък на този израз“, сподели бившият съпруг на Христина Ангелакова Краси­мир Дачев, за когото се го­вори, че е сред най-богатите българи. В момента той има друго семейство.

Ангелакова е пяла с най-го­лемите майстори на оперно­то изкуство от края на мина­лия век – Павароти, Доминго, Карерас, Франко Корели.

С Карерас и Монсерат Ка­байе е играла в „Иродиада“ в Римската опера. След ре­дица награди в престижни световни конкурси тя е по­канена да се завърне в Бъл­гария и да пее Софийската народна опера. Завръща се у нас и пее на най-престиж­ната оперна сцена в стра­ната цели 23 години, като паралелно не спира да гастролира по света. В периода 2001-2004 година е ди­ректор на Софийска­та опера. От 1985 г. препода­ва оперно пеене в На­ционалната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

През 2015-а тя бе на­градена с орден „Св. св. Кирил и Методий“. Редакция­та изказва съболезно­вания на се­мейството.

Поклон пред памет­та й!

ИГРАЯТ НА РОТАТИВКИ В МОН­ТЕ КАРЛО С ГЕНА ДИ­МИТРОВА

Христи­на е близ­ка прия­телка с Гена Дими­трова, коя­то винаги е била твър­де сдър­жана в от­ношенията си с коле­гите. Двете се обичат още от Консерва­торията, а после са заедно и в Милано.

„Гена Димитрова беше ве­лика! В света нямаше много гласове като нейния“, кате­горична е Ангелакова. Двете пеят заедно в Монте Карло – в „Бал с маски“. Често игра­ят на автоматите и печелят. Гена, която е фанатичен фен на нумерологията и звезди­те, понякога прави хороско­пи на дружката си. Христина рядко говори дали вярва на предсказания, но винаги е била истинска светска дама. Преди години дефилира в благотворително ревю като модел на Даря Манченко, Йорданка Чернаева и Дора Момекова – излиза на поди­ума с Татяна Лолова, Марти­на Вачкова, Анахид Тачева.

ПРИМАБАЛЕРИНАТА МАША ИЛИЕВА: ПРОСТИХ Й, ЧЕ МЕ УВОЛНИ ЗА ГОЛИ СНИМКИ

„Простих на Христина, че ме уволни за голите снимки в „Плейбой“. Много ми кост­ваше, не беше лесно, но вся­ко чудо за три дни.“

Това сподели примабале­рината Маша Илиева, след като преди повече от 10 го­дини тя се снима за „Плей­бой“, а шефката й Христина Ангелакова не поднови до­говора й в Софийската опе­ра. „Преди доста време се засякохме на едно събитие, поздравихме се, разбира се, като културни хора. Толкова. Всеки поема своя път“, каза Маша Илиева.

ПРИМАТА: ИМАМ САМО ЕДНА ПЛАСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ!

„Имам само една плас­тична операция – на носа. Когато бях на 6 години, се спънах на тел в парка в Шу­мен и носът ми се деформи­ра. Провинциални гении не успяха да ми го наместят добре, а и се наложи да ми пробиват хрущяла, за да ди­шам. Не получих комплекс за малоценност обаче. Опе­рирах се по-късно в Герма­ния при прочутия д-р Бетов и започнах да си харесвам носа“, каза Ангелакова.

Лили Ангелова

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене