Съпругата на Томислав Дончев предизвика скандал с думите: „Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, предизвика скандал в социалните мрежи с антиромски коментар.

Тя написа във Фейсбук:

„Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“

Публикацията й, събрала множество негативни коментари, беше докладвана на администраторите като реч на омразата и беше свалена.

Постът на Дончева беше изтрит

Постът на Дончева беше изтрит / Снимка: Facebooк

В отговор Светлана Дончева написа нов пост, в който заяви:

„Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора. Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години“.

И този път обаче тя получи силно недоволство в коментарите, в които беше наречена расистка.

Тогава съпругата на Дончев, която е експерт по еврофондовете в БСК,реши да обясни какво е имала предвид с трета публикация:

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани. „Тоягата“, за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата.

Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо дъжавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет„.

Част от коментарите срещу Дончева гласяха:

„Не, госпожо. Блокирането на поста ви е правилен ход, когато постът ви сее омраза. Не знам дали прочетохте предишния ми коментар, затова ще го поставя и тук, отново съвсем добронамерено: дори да сте ксенофоб или расист, като съпруга на министър е добре да се въздържате от подобни изказвания, чисто имиджово.

Публикацията ви е дълбоко отвращаваща. Независимо от това какви убеждения храните, фактът че сте публична личност и си позволявате подобни коментари говори за възмутителна тъпота и липса на елементарно възпитание.

Вие сте отвратителен ксенофоб. Време е за тояга за такива като Вас. Както и за оставка на съпруга Ви.“

Други пък бяха иронични:

„Еми, либерално семейство – съпругът проевропеец, съпругата – расистка„.

Има обаче и немалко граждани, които подкрепят нейната позиция.

 

/дир

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене