Антон Коцев: Надявам се синовете ми да останат в България!

Уважаеми читатели на вестник Топ Преса, много често казвам, че най-хубавото в работата ми е срещите с много хора… сред, които и уникални личности! С една такава личност се запознах, благодарение на колежката от БТВ Ирина Жерева. Става дума за бившият боксьор Антон Коцев, баща на близнаците Велизар и Димитър от Симитли, които отидоха на абитуриентския си бал, облечени като хайдути.

Представям ви бащата на двамата абитуриенти,  към които обърна поглед цяла България. Две момчета, футболисти облечени като войводи с моми и оръжия. Откъде дойде тази идея?

– Идеята си е изцяло тяхна. Преди около половин година, когато мислехме как да стане целият бал, се заформи тази идея. Те си решиха да излязат като хайдути, тъй като членуваме в сдружение „Хайдути“. Решиха да се облекат в носии. Приятелките не трябваше да ги увещават тъй като те се занимават с народни танци. Даже се зарадваха много. Носиите са автентични, шити. Правени са от единственият майстор в България, който шие носиите на ръка. Иван Тонев се казва. Той също е член на сдружение „Хайдути“. Буквално носиите бяха довършени в седем и половина сутринта на същият ден. Финалните штрихи бяха сутринта. Момичетата бяха също с автентични носии, македонски.

Кажете нещо за това сдружение, в което членувате? Нищо не съм чувал за него.

– Ние сме доста човека ентусиасти от цяла България. Сдружението не е от скоро. Регистрирано е в Пловдив, но имаме представители от цяла България. От София, Симитли, Варна, Лом. Почти всички краища на България. В момента дори заснемаме филм. Имаме документален филм за носията, който представяме по училищата. Напълно безплатно. Човек трябва само да се свърже с нас. Отиваме в училището, в което ни канят. Показваме филмчето. Разказваме за носиите. Разказваме за хайдутите кои са били и с кои са се борили. Показваме старинни оръжия на децата. Целта е колкото се може повече деца да се запознаят с историята на България, с фолклора на България. Виждаме че все по малко внимание се обръща на това нещо. Искаме все повече млади хора да запознаем.

За филма какво ще кажете? Това е една много мащабна продукция?

– В момента се заснема. Има трейлър в youtube.com. Казва се „Смутни времена“. Нямаме спонсори, нямаме нищо. Парите ги осигуряваме ние. Всеки един от нас си дава своя дял. Мъчим се филма да стане възможно най-добър…

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене