Първолаци от Поленица ще ходят на училище в Сандански, заради опасно школо

Учениците от първи клас с настоящ адрес в село Поленица ще учат в Сандански, ако родителите са съгласни.

Причината е липсата на нормални и здравословни условия за провеждане на учебно-възпитателен процес действията, на равен достъп до качествено образование на всяко дете, на целодневна организация на обучение в Начално училище „Свети свети Кирил и Методий” в село Поленица. На два пъти бъдещето на училището бе обсъждано от общинските съветници в Сандански.

Предложението на кмета Котев бе учебното заведение да бъде закрито от учебната 2018/2019 година. То обаче не бе прието от местния парламент.

Сред аргументите за затваряне на вратите на школото са окаяното състояние на сградния фонд. В повечето от класните стаи таванът е на височина под 2 метра, помещенията се отопляват с печки на твърдо гориво. Тоалетната е отвън и представлява септична яма, която не отговаря на никакви санитарно-хигиенни изисквания.

Още през месец март пък родители на бъдещи първокласници през учебната 2018/2019 година заявиха, че не искат децата им да посещават училището в санданското село Поленица, където живеят. Те категорично отказват учениците да учат в НУ „Св. св. Кирил и Методий”. Своето желание изразиха с нарочна декларация на една от сесиите на общинския съвет в Сандански. Родителите на 17 от общо 18 деца, които ще са в първи клас тази есен, не искат и да чуят за селското школо.

Те настояват да се обяви нулев прием, за да могат да участват на първо класиране в Трето основно училище „Христо Ботев”, което е в град Сандански и е най-удобно за посещаване като локация. Другите градски училища са далече от автогарата и не са предпочитани от родителите.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене