Тасков срази Тодоров… Радослав Тасков: Моделът Камбитов – Тасков съществува и ясно следва пътя, който сме начертали

Ден преди сесията…

Група общински съветници от „Партия на Зелените” поискаха оставката на председателя на общинския съвет в Благоевград – Радослав Тасков. Тасков поясни, че по същество се касае за искане за въвеждане на ротационен принцип при избор на председател на съвета за срок от шест месеца. На въпрос на журналисти, дали това предложение не е закъсняло, предвид това, че касае правилника на ОбС, който се приема в началото на мандата, Тасков отговори: „Има вносител и той трябва да защити предложението. Не веднъж бях атакуван и обвиняван, че предложенията на „Партия на Зелените“ не влизат в дневния ред. Личното ми мнение е, че с подобно предложение се губи ценно време на съвета, тъй като по ред причини то няма как да бъде прието към днешна дата. В крайна сметка колегите каквото решат, това ще бъде.“

И минути след нея…

Опитът за дестабилизация на Общински съвет – Благоевград не мина на редовното заседание. Предложението на групата на „Зелените“, замаскирано неумело като промяна в Правилника за работа на Общински съвет, касаеща въвеждане на ротационен принцип за заемане на председателското място в ОбС, се оказа схема за освобождаване на действащия председател Радослав Тасков от задълженията му. Както се видя от дебатите и гласуването, вносителите от Партия на зелените бяха провели много сериозна подготовка. Освен от „зелените“, предложението неочаквано получи подкрепа от БСП, ДСБ и ЕКИП. В крайна сметка предложението бе отхвърлено с 22 гласа „против“, 16 „за“ и 2 „въздържал се“. Гласуването на предложението бе съпътствано от бурни дебати в залата. Очаквано най-активен беше „зеленият“ Андон Тодоров, който въпреки писанията си, че по време на сесията ще се реши съдбата на председателя на ОбС, в залата гледаше невинно и бурно обясняваше, че това всъщност е просто едно предложение, касаещо Правилника за работа и няма нищо общо с председателя на съвета. По-късно обаче призна, че това е бил начинът да поиска вот на доверие към Радослав Тасков. След гласуването Радослав Тасков доволен застана на трибуната и каза:

Умишлено не говорих, за да не пропиляваме гласуването. Макар че, мисля че обстановката, която се създаде по тази точка преди сесията, вносителите имаха възможността /приближени до тях сайтове/ да покажат всички мотиви относно предложението. Създаде се едно изключително грешно впечатление, че с тази промяна в правилника може да се стигне до моята смяна. Това е невъзможно г-н Тодоров и ще видите ако си прочетете хубаво правилника и члена, който искате да измените, че този член касае тогава и само тогава когато общински съветник се консолидира на първото си заседание. Така че колегите, които подкрепиха това предложение бяха подведени, че това ще доведе до моята персонална смяна. Гласувах против защото ако това беше прието ние щяхме да предопределим работата на следващият общински съвет. Тоест колегите, които ще дойдат след нас да избират определен председател, а смятам че ние нямаме право да предопределяме работата един бъдещ орган на местното управление. Последните дни бях подложен на една атака, с която се искаше смяната ми и тук е момента да кажа на всички е, че това да бъда общински съветник, да бъда председател на общински съвет никога не е било детската ми мечта….

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене