Адвокат Марковски: Може да се докаже умишлено убийство на Милен Цветков

Може да се докаже умишленото убийство на Милен Цветков, заяви адвокат Марин Марковски по БНТ. Журналистът загина при жестока катастрофа, предизвикана от 22-годишния Кристиян Николов, който на Великден заби с висока скорост джип в спрялата на червен светофар кола на Цветков в София.

„Всяко престъпление оставя следа, което означава, че може да бъде доказано. В конкретния случай, ако говорим за въпроса с умисъла, предполагам той ще бъде изведен в обвинителния акт от конкретните факти от убийството и удара между двете коли. При този удар ще се преценят всички неща – скоростта, с която се е движел извършителят, тя може да бъде установена до плюс-минус 5 км, защото има камери. Над 100 км показва математиката, многократно над позволената скорост. Другото е, че той не спира на червен светофар, нарушение, което се свързва с начина му на мислене. Няма спирачен път. Там е имало изключително много хора – жени, които са скачали, залягали, хората по кръстовището са се уплашили. Т.е. мястото на престъплението показва, че той е смятал, че може да убие някой. Той не мрази Милен Цветков, защото вероятно и не го е познавал, не търси конкретно неговото убийство, но не изключва възможността и я приема да удари там. Това е т.нар. евентуален умисъл – т.е. аз връхлитам в кръстовище и съзнавам, че мога да убия човек, обаче приемам, че мога да го направя. Това е умисълът, за който му е повдигнато обвинението“, обясни адвокат Марковски.

Той коментира и че дори привикналия наркоман, болния, сам избира да седне зад волана. Той има избора да не се качи на колата.

Марковски се обяви за повишаване на наказанията за отнемането на шофьорската книжка при употреба на алкохол, както и че глобата трябва да се утрои. Сега отнемането е за 3 г. и в изключителни случаи – завинаги.

 „Без значение коя е майката на Кристиян Николов, без значение кой е той, без значение колко пари има, прогнозирам, по това дело той ще получи присъда. Няма съдия, който да оправдае или накаже леко това престъпление. Освен това, има три съдебни инстанции. Той ще си получи справедливата присъда“, категоричен е адвокат Марковски.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене