Нов гаф с матурите! Грешна задача по математика взриви скандал

Според експерти в задача номер 18 от теста в матурата по математика има грешно зададено условие. То гласи: “В успоредник дължините на по-малката страна и на по-малкия диагонал са съответно равни на 8 и на 6 см., а ъгълът между тях е 60 градуса. Дължината на другия диагонал на успоредника е равна на…”. И са изброени 4 отговора, съобщава Bulgaria on air.

Според Красимира Божкова, която е учител по математика и физика в столичното 119 СУ, в изписването на условието е допусната техническа грешка.

“Би трябвало да пише: Едната страна на успоредника и по-малкия диагонал сключват ъгъл 60 градуса, тогава задачата е решима и няма да има противоречия”, обясни преподавателката. Божкова обясни, че идеята на задачата е да се приложи косинусова теорема. Тя допусна, че част от зрелостниците са тръгнали по грешен път за решаване на задачата, но по думите ѝ наистина условието е зададено некоректно.  Красимира Божкова допълни също, че за пръв път се допуска подобен гаф на матура по математика. Преподавателката препоръча след изготвянето на задачите да има комисия от действащи учители, които да проверят условията на задачите, преди учениците да трябва да ги решават.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене