Без категория

Кевин Аспегрен е новият президент на Американския университет в България

Кевин Аспегрен

Иван Манев пък е новият председател на Настоятелството на АУБ

Настоятелството на Американския университет в България оповести, че Кевин Аспегрен е новият президент на университета. Решението за избор на президент беше взето на редовна среща на Настоятелството на АУБ, провела се през уикенда в Благоевград. „Г-н Аспегрен се открои сред редица силни кандидати със своя опит в сферата на висшето образование, фокусирано върху практически форми на обучение, както и със задълбочените си познания за Източна Европа“, заяви г-жа Келър. Тя добави, че „членовете на Настоятелството са изключително доволни и щастливи да приемат г-н Аспегрен в семейството на АУБ и ще направят всичко възможно да осигурят необходимото за неговото успешно ръководство. Ние имаме пълна увереност в неговите лидерски умения и професионализъм и смятаме, че ще управлява успешно АУБ през идните години“.

Г-жа Келър благодари на Майкъл Истън за неговата лоялност, отдаденост и принос по време на двата му мандата като президент на университета (2005 – 2007 и 2012 – 2014). През октомври 2013 г. Истън обяви плановете си да се оттегли от поста през лятото на 2014 г. „Бях щастлив, че имах възможност да се върна в АУБ за втори президентски мандат. Тръгвам си удовлетворен и вярвам, че АУБ е добре подготвен да посрещне предизвикателствата, пред които ще се изправя  висшето образование в бъдеще. Знам, че нашата общност очаква опита и професионализма, с които Кевин Аспегрен ще допринесе за развитието на АУБ. Винаги съм бил силно привързан към университета и Благоевград. АУБ е много специално място и съм горд, че съм бил част от неговия успех“, сподели Истън.

Иван Манев беше избран да поеме председателския пост на Настоятелстовото по време на срещата. Д-р Манев е декан на Бизнес колежа Мейн към Университета в Мейн и е член на Настоятелството на АУБ от май 2012 г., представляващ университета в Мейн, който е основен академичен партньор на АУБ при основаването му. Д-р Манев ще поеме поста от Мариан Келър, която заема длъжността от май 2008 г. до края на май 2014.

Кратка биография на Кевин Аспегрен:

Кевин Аспегрен е забележителен професионалист с богат академичен и корпоративен  опит, както в Щатите, така и в Балканите и Източна Европа. Преди да приеме поста в АУБ, г-н Асперген е заемал длъжността директор на Центъра по предприемачество към университета на Охайо, както и директор на Програма за глобални консултации към Колежа по бизнес на същия университет. Той започва работа там през 2002 г. и създава програми с практическа насоченост, както и нова интегрирана МВА програма. Той, също така, е изпълнителен директор и основател на  Център по предприемачество Симони в Печ, Унгария. Центърът наскоро беше признат от ЕС за образец за образование през 21-ви век, който не само обучава студенти, но също оказва положително влияние върху развитието на общността.

В допълнение към академичната си дейност, г-н Аспегрен е бил бизнес консултант, както и инвеститор в различни индустрии. През последните 20 години на основаване, консултиране, инвестиране и управление, Кевин Аспегрен е работил с /консултирал над 150 от общо 1000 организации, обявени за най-успешни от сп. Fortune.

Г-н Аспегрен е завършил Auburn University със специалност „Международен бизнес“ и има диплома по предприемачество от Oklahoma State University. Той е член на Настоятелствата на редица организации, измежду които Chastain Holdings, WesBanco, eLIMBS и UltimateAir.

Извън академичната и бизнес кариера, г-н Аспегрен е професионален състезател по планинско колоездене от 2000 г. Всяка година пътува в различни държави и участва в 24-часови състезания и многодневни колоездачни преходи без прекъсване. 

Кевин Аспегрен и съпругата му Ева имат две деца, които ще пристигнат през август заедно с него в Благоевград.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене