Да подобрим психо-физическото здраве и красота със съветите на Благой Калпачки

Желанието за бързо разви­тие на мускулесто и краси­во тяло или значителното подобрява­не на конди­ционните и координа­ционните способности в професио­налния спорт, доста често са причина все повече хора да при­бягват до употребата на стероиди.

Според редица автори, ми­лиони хора по света употре­бяват анаболни стероиди, като в последните години се забелязва тенденция все повече да пада долната въз­растова граница на лицата използващи тези синтетики. Доста често тази употреба е хаотична, не е планирана и не е регулирана от специа­лист-медик.

Въпросът за упоребата на анаболните стероиди е бина­рен, според едни „спортът не се развива, развива се меди­цината“ и отнасят спортния резултат, до голяма степен на база на медикаментозен прием, според други „си за­служава риска, ако можеш да изкараш пари от това“, трети пък твърдят, че „дори парацетамол в големи дози може да е смътоносен“, сравнявайки прекомерните употреби на разичните меди­каменти, четвърти отричат напълно употребата им, ока­чествявайки хората, които ги използват, като – „химици“.

Според нас, спортният ре­зултат е фактически състав от различни взаимозависи­ми и взаимовляещи се ком­поненти: генотипни фактори, тренировъчен процес, храни­телни програми, супле­ментни програми и др., ръководени, планирани и реализирани от спе­циалисти, които да осъ­ществят научно-обос­нован и качествен конторол над тях. Из­броените по-горе пред­ставляват основата на спортния успех, ес­тествено в профе­сионалния спорт дос­та често те са подпомагани в практиката и от употребата на анаболни стероиди.

В настояща­та статия вни­манието се фокусира върху рисковете от употребата на стероиди в масовия спорт.

Анаболните стероиди са синтетични хормони, про­изводни на мъжкия хормон – тестостерон. Те ускоряват увеличаването на скелетна­та мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъж­ките полови белези (андро­генен ефект).

Някои от тях са просто не­гови естери, други са негови метаболити, трети се полу­чават чрез различни хими­чески реакции, но всички те, както и всички мъжки, женски, глюкокортикоидни и минералкортиокидни хор­мони са с основна химична структура на циклопентапер­хидрофенантрен.

Те могат да оказват силно въздействие върху човеш­кото тяло и психика, което може да бъде от полза за по­стиженията на спортистите.

Използването на ана­болните стероиди в супра­терапевтични дози може да има редица нежелани ефек­ти върху сърдечно-съдовата система. Това може да бъде забелязано в няколко об­ласти, удебеляване на стени­те на камерите(хипертрофия на микоарда), неблагоприят­ни промени в серумния хо­лестерол(могат да повлияят негативно на стойностите както HDL (добрия) така и на LDL (лошия) холестерол), повишено кръвно наля­гане. Рискът от инсулт, инфаркт, аритмия и сърдечна недостатъч­ност се уве­личава мна­гократно.

Известно е, че аналболните стероиди са токсични за черния дроб. Това може да доведе до се­риозни и понякога животоза­страшаващи щети, когато се злоупотребява с количест­вата, а понякога дори и при терапевтични дози.

Документирани са случаи на увреждане на бъбреците. При употребявани стероиди много често се наблюдава повишен серумен креатинин (маркер, отчитащ бъбречна­та функция).

Дълготрайнота употреба на стероиди често довежда до атрофия на тестисите, из­разяваща се чрез намалена тестостероно и сперматоге­неза.

Наблюдаваните симпто­ми са слабост, депресия, суицидни мисли, апатия, на­малено либидо, еректилна дисфункция. Тестикуларна­та атрофия се изследва чрез ехография.

Друг често срещан страни­чен ефект е гинекомастията поради повишена активност на ароматазата превръща­ща внесения анаболен сте­роид в естроген. Доказава се с мамография.

Целият цикъл по прием на стероидни препарати трябва да се планира и ръководи от медицинско лице, което да следи нивата:

  • На креатинин, еозинофи­ли и неутрофили (от кръвна картина).
  • При съмнения да направи ехография на черен дроб и жлъчни пътища
  • Спермограма.
  • Чернодробни изследва­ния – АСАТ и АЛАТ (ГПТ)

Благой Калпачки и д-р Велич­ко Камбуров, специално за вестник Топ Преса!

blagoipopov@mail.bg

GSM: 0886012302

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене