Евдокия Попадинова от Хаджидимово направи трансферен удар

Родената в Хаджидимово футболистка смени университета и съответно футболния клуб, като от следващия сезон ще играе на по- високо ниво. Евдокия вече ще защитава цветовете на Florida Gulf Coast University, университетът където ще продължи образованието си. Женският футболен отбор на Florida Gulf Coast играе едно ниво под Мейджър сокър лигата при жените в САЩ.

До трансфера се стигна след драма продължила пет месеца, в която Попадинова е трябвало да се бори за правата си. Досегашният треньор на Еви в ЮНОХ Рейсър (Лима) – Стюърт Гор, спъвал развитието й, като отказал да я пусне в друг клуб. Всичко обаче приключило благополучно за българската националка и от следващия месец тя ще участва в летен отбор в Калифорния, а след това ще продължи да играе и да учи във Флорида – в новият ми университет Florida Gulf Coast University. Отборът печели конференциите 8 години поред, а треньор е едни от най- титулуваните в конференцията Джим Бланкеншип. Проблемите за нея започват през януари, когато се връща от България.

„Опитах се с добро да обясня на треньора ми Стюърт Гор, че искам промяна – да направя крачка напред в развитието си, заминавайки да уча във Флорида. Поисках да ми издадат бележката за освобождаване, която е нужна при трансфер в друг клуб, той обаче отказа. Но аз бях решена да заиграя в друг отбор. Отдавна имах предложения. Отборите, които ме искат обаче нямат право да се свързват директно с мен.

Първо трябва позволението на треньора и университета, в който съм. Стюърт Гор ми уведоми, че ако някой ме харесва – да се свърже с него. От Флорида влизат в контакт с Гор, говорят, но той крие от мен. А аз знам, че те са го търсили, дори ми бяха отправили предложение. Трябваше обаче да внимавам какво говоря, за да не се разбира, че от друг клуб са влезли в контакт с мен. Две седмици по-късно разбирам, че от университета ми са отказали да ме пуснат.

Започнах да търся друг начин да си тръгна. Ако не ме бяха освободили от Охайо, нямаше да мога да играя една година във Флорида, при което следователно трябваше да плащам хиляди долари, защото чрез качествата ми на терена си изкарвам парите за образованието, храната и престоя“. Попадинова казва, че разликата между Охайо и Флорида е огромна. Първо – стипендията е по-добра, отборът е по-силен и на по-високо ниво.

Преди да отлети за Лос Анжелис Евето написа на стената си във Фейсбук: „Правейки последната си обиколка в кампуса на университета ми, осъзнах действително колко много от нещата, които съм взимала за даденост ще ми липсват. Приятелите, които ми бяха като семейство, теренът на който постигнах толкова много и излючително многото щастливи моменти. Как въобще съм си мислела, че ще бъде лесна раздялата с мястото което наричах дом в последните две години? Разбира се, че ще е трудно но това си пожелах, и сега е време да поема следващата важна крачка към моята Американска мечта! Време е за един последен поглед назад и повече никога не ще се обърна, защото не натам отивам аз! „

Отборът на Florida Gulf Coast University е едни от претендентите за шампионската титла в предстоящия сезон в ASUN.

Съвсем наскоро университетския тим реализира трансфер, като продаде на полския шампион Медик Конин, където преди година игра петричанката Лиляна Костова, най- добрата си състезателка Али Роджърс.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене