Цветелина Узунова ексклузивно пред Топ Преса: Синовете на принцеса Даяна въведоха монархията в XXI век

Цветелина Узунова ексклузивно пред Топ Преса: Кралското семейство си върна обичта на великобританците

 

Сватбата на принц Хари – вторият син на Принц Чарлс и покойната Лейди Даяна, предизвика огро­мен интерес по цял свят в продължение на месеци. Изписаха се стотици статии за неговата избраница- аме­риканската актриса Мегън Маркъл. Милиони зрители гледаха сватбата на живо по телевизиите. За коментар по темата разговаряхме с Цветелина Узунова- PR кон­султант и съветник на Цар Симеон II в продължение на 17 години.

– Г-жо Узунова, Вие сте за­позната със съвременните мо­нархии в Европа. Как гледате на сватбата на Принц Хари и Мегън Маркъл?

– Преди няколко месеца, по повод годежа им, казах по Нова телевизия, че Лондон отново ще даде на света една красива приказка, защото хората имат нужда от това. И така стана. Принцът се жени –какъв по-ху­бав повод от този за хиляди медии по света да правят ре­портажи и коментари толкова време, а милиони момичета да мечтаят за техния принц?! Три милиарда души са гледали из­лъчването на сватбената цере­мония в събота- това е близо половин чо­вечест­во. Но съвре­менните монар­хии от­давна не са като тези в приказ­ките.

– Как­во има­те пред­вид?

– Да си член на крал­ско семей­ство в днешно време е почти равно на про­фесио­нален ангажи­мент. Това е работа и то всеки­дневна, без почивка. При това под постоянното обществено наблюдение и критика. В този смисъл, на Мегън Маркъл но­вата роля й е по мярка, защото тя е актриса и е свикнала с публично­то внимание. Само че, ако до скоро сама го е търсила и предизвиква­ла, за да стане известна, сега то й идва наго­тово в огромни дози и ще тряб­ва да се научи правилно да го управлява. От биографията й знаем, че прин­цеса Даяна е била неин ку­мир. Ще видим тепърва каква точно роля ще играе Мегън в кралския дво­рец. За разлика от съпругата на принц Уилям- Кейт Мидълтън, тя много бързо пое задълже­нията си, имаше успешна се­рия публични изяви и то още преди сватбата, което беше от­четено като много добър знак за това как я приема кралица Елизабет. Защото именно тя разрешава участията на члено­вете на фамилията в публични събития. Тази привилегия не беше дадена на Кейт. Но не трябва да се забравя, че Уилям е втори в линията за наследя­ване на трона и правилата за него и съпругата му са много по-строги.

– Добре, но с какво толко­ва е важно това събитие, че предизвика такъв интерес?

– От гледна точка на факта, че принц Хари е шести по ред престолонаследник, т.е. най-вероятно никога няма да му се случи да бъде короно­ван, чак такъв интерес наисти­на е необясним. От друга стра­на, през последните месеци, в Лондон единствено кралското семейство генерираше пози­тивни новини, за разлика от правителството на Великобри­тания, което се занимаваше с кампания срещу Русия по слу­чая Скрипал, с войната в Си­рия, с проблемите около Брек­зит. Министър-председателят Тереза Мей не печели особе­ни симпатии нито в страната си, нито в чужбина. В същото време народът се радваше на деветдесет и втория рожден ден на кралицата, на третия

рожден ден на принцеса Шар­лът, на раж­дането на тре­тото дете на Уилям и Кейт, на годежа на Хари и Мегън, на подготовка­та за сватбата. Хората имат нужда от та­кива човешки новини и Бъ­кингам ги оси­гурява. Това е изключително постижение в публичната ко­муникация на кралското се­мейство – то си върна обич­та на британците. Спомнете си само какво беше отношението към кралицата и въобще към монархическата институция след смъртта на принцеса Да­яна. Благодарение на двамата й синове, династията влезе в 21 век – те много бързо въве­доха нов начин на общуване с поданиците, разчупват веков­ни протоколни правила. Сега семейството има официални профили във Фейсбук, youtube канал. Тези неща допре­ди няколко години бяха немислими за пиара на крал­ското семей­ство, познато със своята сдържаност и консервати­зъм. Но явно и кралицата на тази достолеп­на възраст е отворена към новостите и ясно съзнава, че монархиче­ската институ­ция няма друг избор, освен да се адапти­ра към новото време. Двамата братя се спра­

Цветелина Узунова ексклузивно пред Топ Преса: Кралската сватба струваше ₤32 млн., донесе приходи от ₤500 млн.

вят отлично с това. А и помо­щта на съпругите им също се оказва доста ценна.

– Да, и за двете казват, че са модни икони на Великобрита­ния.

– Така е. Затова всяка тях­на поява на публично място се преценява много добре. Определя се тоалетът до най-малката подробност като се спазва един приличен це­нови клас с предимство на британските марки. Ще ви дам такъв пример- при първото си посещение в Италия амери­канският президент Доналд Тръмп беше придружен от съ­пругата си Мелания. В знак на уважение към страната и ита­лианската мода, тя се появи с късо палто на Долче и Габана. Цената му беше около 50 000 долара. Това обаче се прие нормално и като комплимент към домакините. Защо?! Ами защото всеки знае, че Тръмп е един от най-богатите хора в САЩ и може да си го позво­ли. Представете си за миг с това палто да се появят Кейт Мидълтън или Мегън Маркъл във Великобритания. Ще е скандално, защото дворецът се издържа от данъците. А не смея да си помисля какво ще настъпи тук, ако нещо подоб­но облече съпругата на прези­дента Радев. Ако си спомняте, в деня, в който Мегън Маркъл и принц Хари обявиха годежа си, тя беше с бяло манто. Мод­ните критици веднага го раз­познаха като част от последна колекция на малка канадска фирма. За часове сайтът на компанията е бил блокиран от поръчки. А тя е избрала имен­но него, за да покаже уваже­ние към страната, в която е живяла напоследък- Канада. Така че всички тези неща са част публичната комуника­ция на известните личности и трябва да се преценяват мно­го внимателно. В тези висши среди не само дрехите, всичко винаги носи послание. Както например празният стол в зо­ната на роднините в църква­та- по желание на принц Хари е бил оставен в знак на почит към майка му. Може би и това е била причината за сълзите в очите на Елтън Джон по вре­ме на службата, който, както е известно, е бил много близък приятел на Даяна. Няма нищо случайно и така трябва да бъде. Въпрос на достойнство и класа.

Но нека не забравяме и биз­нес гледната точка. Сватбата е струвала около 32 милиона британски лири. Обаче очаква­ните приходи от туристите ще надхвърлят 500 милиона. Така че държавата добре се грижи за интереса си и печели много от възродената популярност на кралското семейство.

Георги Делиилиев

Вестник “ ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене