В акция! Селски кметове чистят културно-историческите обекти в Благоевградско

Кметове и жители на благоевградски села ще почистят дружно културно-историческите паметници в населените места.

Преди време Сдружение „Асоциация за европейско развитие на българското село спечели проект в партньорство с община Благоевград и Сдружение „Деветашко плато”. Сред основните дейности в него е почистването именно на тези обекти и облагородяването на районите около тях.

„Кметът на село Зелен дол – Ангел Младенов, ще ръководи уборката на тези обекти. Първият обект, който ще почистим, е късноантичната сграда в село Дренково. Това ще стане на 3 юни. Общо трябва да се почистят 24 архитектурни, природни, културни и исторически паметници на територията на нашата община”, заяви Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава и председател на Сдружение „Асоциация за европейско развитие на българското село”.

Ще бъдат разработени четири нови туристически маршрута за туристи от страната и чужбина в района на Благоевград. Те обхващат всички благоевградски села. Първият е Зелендолски, останалите са Дъбравски, Еленовски и Покровнишки. Ще се отпечатат брошури и пътеводител, както и карта с точните обозначения на всеки интересен културно-исторически обект в района. Ще се монтират край обектите и информационни табели. До края на октомври дейностите по проекта трябва да приключат.

„Искаме да възкресим славата на стари  и забравени забележителности, да привлечем туристи, а на по-късен етап да кандидатстваме за финансиране на социализацията на тези паметници. Защото много интересни неща могат да се видят и в българските села, а не само в градовете”, увери Росен Георгиев.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене