Иван Кадев: Държавата да не оставя общините сами да се справят с украинските бежанци

Над 1000 са украинските бежанци, които са настанени в хотели в град Банско. В момента хотелиерите получават помощи от държавата. Според кмета на курорта Иван Кадев тази държавна подкрепа не бива да спира, защото общините сами няма да могат да се справят с този проблем.

„Засега не се налага да заделяме финансови средства от нашия бюджет. Но понякога правителството ни вменява задължения, но не осигурява финансиране. Да не стане така и с украинските бежанци. Още повече, че се очаква в края на май, когато стартира активният летен сезон на морето, доста украинци да освободят хотелите там за туристите и да се насочат към нашия град”, заяви градоначалникът Кадев.

Никой не може да предвиди какво ще се случи в близко бъдеще, тъй като има голямо текучество – едни украинци идват, други си отиват. Затова Министерството на туризма трябва да преразпределя правилно украинските граждани и да не допуска голяма концентрация от бежанци само в отделни населени места. Защото има достатъчно други градове, където да се окаже помощ на тези хора.

Кадев уточни, че има свободни работни места в сферата на туризма в Банско, където от години се трудят и много други чужденци. Местният бизнес се опитва да привлече украинци за работници, защото са отговорни и трудолюбиви, твърди кметът.

Въпреки наплива на бежанци от Украйна в града под Тодорка полицията се справя с наличния си ресурс и не се налага изпращането на още полицаи в курорта

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене