Connect with us

Култура

Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница

Published

on

Скалният барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница от 27-годишен младеж от селото, бе осветен днес от отец Костадин.

На церемонията присъстваха авторът – 27-годишният Петър Чорев, кметовете на селото Сашо Мицин и общинския Красимир Герчев, много местни жители. Барелефът, изсечен през лятото на м.г. за два месеца е с размери 3.80 х 3.30 метра.

„Изображението е барелеф на свети Георги, изработено върху отвесна скала. Размерите му са 3,80 м. височина и 3,30 м. широчина като височината се смята от крилото на змея до върха на копието. Скоро почистихме пътеката до горе. Барелефът е намазан със специално каменно лепило, което да го предпази от климатичните промени. Предстои са се направи пътека със стълби и дървен парапет, най-вероятно ще има видео наблюдение и кошове за отпадъци”, каза пред БГНЕС авторът Петър Чорев.

Идеята му дошла преди 5 г., докато работил върху стенописите на параклис „Свети Илия“ в селото. Гледал скалата от прозореца на дома си, и някак си му се виждала някак си недовършена, за това решил върху нея да изобрази Свети Георги. Започнал след като се върнал от бригада във Великобритания твърди, че остава в родината си заради сътвореното от него, до което се стига по стръмна пътека. Заради което и водосветът бе отслужен в по-скоро до последните къщи, вместо в подножието на барелефа.

„Всеки ден гледа това, което съм направил. Сега го осветихме с прожектори с мощност 600 вата и вечерта цялата скала направо побелява. Завършил съм специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в ЮЗУ. Средното ми образование е със специалност „Дърворезба“ и още от малък се занимавам с изкуство. Костваше ми усилие, желание, мерак. Изработих го близо два месеца – започнах миналото лято на 10 юли, завърших го на 28 август. Единствено баща ми помогна да сглобим скелето, което беше около 3 метра високо и прекарахме кабели за ток. Изобразих точно свети Георги, защото той е на кон и това ми позволява да използвам мащабите на скалата, за да мога д направя по-голяма композиция”, добави авторът на барелефа.

„Казах на Пепи, че може да разчита изключително моята подкрепа. Ние помогнахме за разчистването на терена, така и за направата на осветлението. Още от влизането в Елешница се вижда барелефът. Аз искам да благодаря за упоритостта, с която той работи няколко месеца за направата на този релеф, който се превърна в туристическа атракция за Елешница. Обществото има нужда от хора като него, нека свети Георги закриля селото”, каза кметът на Елешница Сашо Мицин.

Водосветът отслужи отец Костадин, припяваха му бабите от селото и млади момичета. След водосвета, жените от женската певческа група „Зорница” изпяха няколко народни песни. След което всички бяха почерпени с пита и мед. /БГНЕС

Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 1Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 2Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 3Осветиха барелеф на Свети Георги-Победоносец, изсечен в скала над с. Елешница снимка 4

коментара

Култура

УЧЕНИЦИ И ТЕХНИЯ УЧИТЕЛ ОТ СУ ”СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСИ „КУБА – ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА 2020“ И „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА 2020“

Published

on

Днес, 23.10.2020 г., учениците Нери Арнаудова и Кристиян Джилджов от 10-б клас, получиха дългоочакваните Национални награди за участието им в конкурсите „Куба – далечна и близка 2020“ и Зелена планета 2020“.

Техен наставник бе класният им ръководител – г-жа Райка Славчева.

Конкурсите имаха за цел да стимулират интересите на учениците и да развият креативното им мислене.

Благодарим на Фондация „Устойчиво развитие за България”, Националния дворец на децата, Представителството на Россътрудничество в България, Посолството на Република Куба в Република България и Министерството на образованието и науката.

коментара

Continue Reading

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ