Паметник на духовността

В навечерието на 24-и май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, град Гоце Делчев се сдоби с паметник на първоучителите Кирил и Методий! Това стана благодарение на колектива на Първо основно училище, чийто патрон са светите братя.
Тържеството по повод откриване на паметника събра в празнично украсения двор на училището много граждани начело с кмета Владимир Москов. Освещаването беше извършено лично от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

В поздрава си към учителите, учениците и техните родители той говори за основата на нашата духовност, култура и държавност, за святото дело и завещанието, което трябва да предадем на следващите поколения.
На празника присъстваше и авторът на скулптурната композиция – професор Стефан Лютаков, преподавател във Великотърновския университет и в Националната художествена академия – София. Работейки вдъхновено и със стремеж да оправдае доверието, оказано му от колектива на училището, той е успял да сътвори паметника само за няколко месеца. Колкото до резултата, достатъчно е да цитираме споделеното от директорката на учебното заведение – госпожа Людмила Дерменджиева: „Солунските братя като че ли ни гледат от паметника с най-благите си погледи и сякаш ще ни проговорят.“

Вълнуващото тържество се проведе въпреки проливния дъжд, който накрая също не остана равнодушен и позволи на децата да изпълнят програмата, която така грижливо бяха подготвили. Дворът заискри в бяло и червено при танца на мажоретките, огласи се от звуците на „Върви, народе възродени“ и песен за азбуката, изпълнена от най-малките – първокласниците. Не липсваха и народни, и съвременни ритми.
А паметникът, отрупан с цветя, остана под красивия венец, който учениците бяха изплели.

Юлия Баймакова

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене