Спецсъдът отстрани от длъжност деветима служители на ДАИ в Благоевград

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност деветима служители на Областния отдел „Автомобилна администрация“ в Благоевград, обвинени за участие в организирана престъпна група за подкупи.

Десетият обвинен като участник в групата, не се яви в съдебната зала по здравословни причини. За него Специализираната прокуратура ще изготви отделно искане за отстраняването му от длъжност.

Съдът уважи искането на прокуратурата деветимата, явили се на делото, да бъдат отстранени, заради наличието на обосновано предположение, че са извършили умишленото престъпление във връзка с работата им, за което са обвинени. Освен това, има и достатъчно основание да се счита, че служебното положение на обвиняемите ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Топ Преса припомня, че в края на април бяха арестувани Ангел Янчев, Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Бойко Ханджийски, Райко Динев, Красимир Иванов, Георги Глинджурски, Росен Марков, Петър Денишев и Димитър Туджаров. Те са обвинени в корупция.

Инспекторите са работили в екипи по двама души. На всеки месец се прегрупирали. Транспортните фирми били предупреждавани за проверките и им било казвано какви документи да имат. Така от порядъка на хиляди левове са налагани дребни глоби.

Инспекторите отчитали някаква дейност, а дружествата не плащали големи глоби. За целта плащали „такса“ на инспекторите. И вместо 10 000, фирмите плащали 200 лева. Стигало се до там, че били подправяни товарителници, за да се наложат фиктивни минимални глоби. Парите били слагани в пликове, всяка фирма плащала 300 евро. Сумите били давани с документите. А в края на деня парите били разпределяни. Голяма част от фирмите били на чужденци, а финансовата дейност се движела от счетоводители с пълномощно.Всеки ден били прибирани между 1000 и 1200 евро.

Шестима от задържаните 10 служители на ДАИ останаха в ареста, което реши Специализираният наказателен съд на 27 април.

Останалите четирима бяха освободени с парична гаранция от по 5000 лв. Мотивите за тяхното пускане от ареста бяха, че няма опасност да извършат ново престъпление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене