Акцията в Благоевград не е прецедент: и преди служители на ДАИ са хващани за подкупи, осъдени обаче почти няма

 

 B Благоевград години преди акцията от миналата седмица имаше и друга по­добна, но само срещу двама инспектори от ДАИ. На 4 юли 2013 г. на работното им мяс­то, на главен път Е-79 край Благоевград, бяха арестува­ни Димитър Миленков-Миче и Георги Костадинов.

Те спирали за проверки най-вече чужди тирове. Взи­мали им по около 10 евро. Миче бе обвинен за 30 евро подкуп, а колегата му – за 85 евро. Делото срещу двама­та продължава в окръжния съд в Благоевград, като ма­гистратите постановиха да бъдат разпитани двама ти­раджии от Молдова и Пол­ша чрез видеоконферентна връзка.

Сериозна акция „Спокой­ствие“срещу служители на ДАИ в Ст. Загора имаше през юли 2011 г. 4 години. по-късно Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу пети­ма служители от ДАИ за ор­ганизирана престъпна група за подкупи. Те са искали па­рите от транспортни фирми, превозващи строителни ма­териали за изграждането на лот 2 на АМ „Тракия“.

Като ръководител на гру­пата бе обвинен Ангел Ди­митров, началник на Об­ластния отдел „Контролна дейност“ на ДАИ в Стара Загора.

СРЕЩУ 100 ЛВ. МЕСЕЧНО НА КАМИОН КОНТРОЛЬОРИТЕ ПРО­ПУСКАЛИ ДА ПРОВЕРЯВАТ

претоварените автомоби­ли. По този начин превозва­чите са реализирали хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби (от 1000 до 5000 лв. при ус­тановено нарушение).

Обвинения за приемане и за предаване на подкупи са предявени и на двама слу­жители на АПИ, както и на двама от фирмите изпълни­тели на обекта.

И група от ДАИ-Велико Търново е хваната да събира такса „спокойствие“, водена от Петър Петров, директор на регионалния отдел. Че­тирима служители бяха об­винени през август 2014 г. за получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение.

Според Спецпроку­ратурата че­тиримата са организирали събирането на подкупи по определе­на тарифа от автомобил­ни школи, пунктове за годишни тех­нически пре­гледи, транс­портни фирми, от контрола по пътищата.

Пак през 2014 г. шефът на ДАИ-Пле­вен Николай Николов, за­местникът му, както и собственик на транспортна фирма бяха обвинени за получаване на подкупи. Ни­колов е обвинен, че чрез из­нудване и злоупотреба със служебно положение е поис­кал и приел подкуп от 4000 лв. и втори – от 1000 лв. За­местникът му и собствени­кът на транспортна фирма са обвинени като помагач и посредник.

ДАИ-Хасково също бе под прицела на разследващи­те. През ноември 2015 г. четирима инспектори бяха задържани за взети от тях подкупи от турски тираджии между 30 и 80 евро.

Най-сериозното разслед­ване бе през 2016 г. срещу директора на ИА „Автомо­билна администрация“ Цве­телин Цветанов и още 7 слу­жители. В Специализирания съд вече тече делото за иска­не и получаване на подкупи. Цветанов е обвинен за два подкупа преди създаването на групата, взети още кога­то е началник на Областния отдел „Автомобилна адми­нистрация“ в Плевен. На 30 март бе задържана групата.

Прокуратурата твърди, че Цветанов е организирал групата през февруари 2015 г. Събирали такса „спокой­ствие“ от автопревозвачи. Целенасочено извършвали проверки на определени пунктове, на учебни центро­ве и фирми за превоз на то­вари и пътници, чрез покро­вителстване или формално извършване на проверки.

Те са обвинени още

В НАТИСК НА ПРЕВОЗВАЧИ ДА ПЛАЩАТ НА ИНСПЕКТОРИ

от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, из­пити за правоспо­собност за превоз на опасни товари ADR, за професио­нална компетент­ност, нерегламен­тирано издаване на свидетелства, издаване и въз­становяване на лицензи за между­народен превоз на товари и пътници, назначаване на служители в аген­цията срещу под­купи.

Веднага след ареста бяха обис­кирани жилища на обвинените. При операцията

БЯХА ИЗЗЕТИ ОКОЛО 400 000 ЛВ.,

като у дома на тъщата на самия Цветанов бяха наме­рени 175 000 лева.

Една от малкото присъ­ди на даяджия е на бившия зам.-директор на инспекци­ята в Пазарджик Тодор Гро­чев. Той бе задържан на 23 май 2014 г. с 500 белязани лева, които получил от кур­систи,за да вземат при него изпита по кормуване. Гро­чев получи ефективна при­съда от 2 години и 8 месеца.

Същата присъда, но ус­ловна, бе дадена и на ин­спекторката от ДАИ-Разград Десислава Трифонова. Тя отклонявала такси, които ведомството събирало от шофьори и фирми за превоз на опасни товари.

Тони Маскръчка

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене