Александър Арабаджиев, съдия в Съда на Европейския съюз – гост на Югозападния университет в Благоевград

Александър Арабаджиев е от Благоевград, бивш конституционен съдия и втори мандат български съдия в Съда на Европейския съюз. В Правно-историческия факултет на Висшето училище той изнесе публична лекция на тема „Компетентност на Европейския съюз и държавите-членки при смесените договори от ново поколение“.

Трябва да си говорим за тези неща, иначе няма как. А в България не се говори достатъчно. В България се губят механизмите за говорене, за размяна на мнения. Няма начин да решаваме проблемите, ако не говорим за тях. Няма начин да имаме отношение към ЕС, ако не го познаваме по-добре“– подчерта съдия Арабаджиев.

Студенти, докторанти и преподаватели проявиха подчертан интерес към неговата работа. Коментирани бяха редица въпроси от практиката, посочени – дела, които се водят срещу национални правителства и европейски институции за неспазване на правото на ЕС. Съдът на ЕС е основан през 1952 година, позициониран е в Люксембург и е гарантът, че правото на ЕС се тълкува и прилага еднакво от страните-членки и институциите в общността.

Съдът на Европейския съюз в най-голяма степен откроява и защитава ценностите, върху които е изграден ЕС. Това не е просто украшение, това не е етикет на ЕС, това е правна норма“ – подчерта пред аудиторията Александър Арабаджиев. /Росинка Проданова – /bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене