Стартираха разкопките на античния град Хераклея Синтика, всеки може да ги наблюдава, дори да се включи в тях като доброволец

 От вчера стартираха археологическите разкопки на античния град Хераклея Синтика, в които ще се включат 15 жители на село Рупите, информира директорът на Исторически музей Петрич-Сотир Иванов. Той обясни, че финансирането на разкопките става благодарение на община Петрич, която е отпуснала 30 000лева, по договор, който има музея с НАИМ-БАН. И тази година ръководител на проучванията е доц. д-р Людмил Вагалински.

 Първоначално разкопките на античния град ще продължат 22 работни дни, през които посещенията ще стават дори през работно време. “За разлика от други обекти, тук в Хераклея Синтика всичко е отворено за посетителите. Всеки един турист, може както да наблюдава разкопките, но и да се включи като доброволец в тях“, поясни директорът на музея в Петрич.

 Според него идеята на проучванията този сезон е да се създаде общ комплекс на градския форум на Хереклея Синтика, за да може туристите да се разхождат в реална среда преди повече от 2000 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене