И все пак истината – не чакайте скоро магистрала Струма!

Промяната на трасето на ма­гистрала Струма е все по-веро­ятна, а това означава забавяне с години на пускането на и без друго забатачения аутобан от столицата към плажовете на Халкидики.

След едномесечно мълчание община Благоевград излезе с официална позиция в защита на древното селище, открито край града при изкопни работи за строителството на магис­тралата, а хората от югозапад­ния областен център настояват за референдум по темата.

Чисто новият асфалт на практика стигна до изключи­телно богати археологически открития, сред които е и не­покътната гробница от римско време.

Още преди месец стана ясно, че това са останките от Скаптопа­ра – предшественикът на Благо­евград. Първоначално бяха на­мерени останки от църква, баня и непокътната гробница. Местни хора организираха подписка в защита на находките, които по­падат в трасето на бъдещата ма­гистрала. Община Благоевград дълго пази мълчание. Хората поискаха референдум. И протес­тираха.

Казусът стигна до управлява­щите. Регионалният министър Николай Нанков обяви, че няма да допусне строителството на магистралата да стане за сметка на историята.

В навечерието на поредния протест кметът на Благоевград Атанас Камбитов излезе с офи­циална позиция:

„Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов проведе разго­вор с доц. д-р Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей към БАН, ръ­ководител на екипа, проучващ терена на който бяха открити археологически находки край се­лата Зелен дол и Покровник.

Още от откриването на обек­та, Община Благоевград е осигу­рила денонощна охрана, с цел за­пазване на неговата цялост. По този начин всички артефакти ще бъдат съхранени в автентич­ния им вид.

В момента на терен работи само екипа на доц. д-р Димитров.

От Министерство на култу­рата ще създадат експертна ко­мисия, която да проучи обекта.

До тогава няма да бъдат до­пускани никакви строителни дейности в района, свързани с изграждането на АМ „Струма“.

Последващите дейности ще бъдат съобразени с мнението на експертната комисия както и с позицията на държавно ниво.

Поддържа се непрекъсна­та връзка с Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благо­устройство и екипа, проучващ терена.

Н яма д а б ъде д опуснат к он­фликт между бързото строи­телство на АМ „Струма“ и съх­раняване на археологическите находки.

Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид”.

Очаква се комисия от специа­листи да посети обекта и да из­рази становището си дали той ще бъде реставриран на място или най-ценните находки ще бъдат преместени, а останалото – по­крито с асфалт.

На 11 май пък ще има извън­редна сесия с искане за референ­дум, в който местните да изразят позицията си.

Лили Цветкова

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене