Майка от Югозапада: Стар кувьоз ослепи сина ми!

 „Стар кувьоз ослепи сина ми! Роди се недоносен. Поставиха го в кувьоз, който беше на над 17 години. Това увреди зрението му. Както и централната му нервна система, което доведе до церебрална парализа. След това се появи епилепсията.“
Това разказва Людмила, майка на Калоян, който на днешния ден навършва 18 години.
Намираме борбената жена пред Народното събрание, където са се събрали десетки родители, за да се борят за правата на децата си.
Людмила разказва, че успява да оцелее благодарение на 70-годишната си майка. Възрастната жена всеки ден посреща у дома Калоян, който посещава училище за слепи, и поема грижите за него, докато родителите му се върнат от работа.

 „Държавата ни осигурява едва 2 прегледа годишно за Калоян. А на мен понякога ми се налага всеки месец да му правя изследвания, защото изпада в кризи. Търсим помощ от близки и приятели. Ако не беше майка ми, нямаше да мога да работя и щяхме да бъдем обречени на смърт“, допълва Людмила, която се грижи и за 10-годишната си дъщеря.
Калоян има нужда от смяна на тазобедрените стави. Операциите се поемат от Фонда за лечение на деца, но от днес момчето вече се води възрастен и няма право на тази помощ.
„Държавата смята, че той вече е голям и трябва да се оправя сам. Само едната става струва 5000 лв. Да не говорим, че имаме нужда и от асистент. Търсила съм гледачки, но всички изпадат в ужас, щом чуят, че става въпрос за дете с увреждания“, възмущава се Людмила.
На протеста беше и Даниела Любенова от Дупница, чийто съпруг бе пребит до смърт пред заведение през 2015 г.

 „На всеки празник аз и моите деца, които не получават никаква пенсия за това, че са полусираци, ходим на гроба на съпруга ми. Аз още живея в собствения си дом и всеки път, когато се прибера, усещам присъствието на мъжа си. Искам да усетя и присъствието на тези хора, които сме избрали. Нека се обърнат и погледнат как живеем“, споделя с болка вдовицата.
Вчера деца и техните родители запалиха свещи на паметника на Цар Освободител. Всички коленичиха, сведоха глави и запазиха едноминутно мълчание за убийството на бъдещето на българските деца.
Сред протестиращите бе и рехабилитаторката Бояна, която предложи своята безвъзмездна помощ на някое болно дете. Жената обяви, че е готова да поеме дете с увреждания 2 пъти в седмицата, и апелира колегите си да последват примера й.

Доли Тачева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене