Китан Галчев, кмет на гр. Добринище: Чрез ритуалът „Топене на китки” се предвижда какво ще се случи през годината

Чрез ритуалът „Топене на китки” се предвижда какво ще се случи през годината. Това разказа за „Фокус” Китан Галчев, кмет на Добринище.

„Ритуалът „Топене на китки” , който се прави на Гергьовден е един от най- добре запазените. Той никога не е спирал да се прави. Досега се е правел по махалите и самия ритуал представлява, че момите в махалата си правят китка, която вечерта преди Гергьовден топят в големи делви, глинени съдове. През нощта се пазят от ергените и на сутринта младо момиче на 12- 13 години изважда китките”, разказва Галчев.

По думите му всяка мома си е оставя нишан, за да си припознае китката. Отстрани жени пеят песни, в които се говори за жътва, за женитба, за новородени деца.

„Китката, която се извади, това ще се случи на момата следващата година. Този ритуал е запазен по махалите и от 2015 година решихме да го правим на центъра на Добринище , като и самата махала си прави самия ритуал в махалата и после се събираме на центъра и всички заедно празнуваме Гергьовден, като вече се пресъздаде самия ритуал от участниците в самия празник Гергьовден”, каза Галчев.

По думите му хората са подели инициативата и с голямо желание всички присъстващи са с народни носии.

„През 2015 година почти всички бяха в народни носии. През 2016 година бяха около 2/3 , а сега като гледам ентусиазма ще се броят хората, които няма да бъдат в народни носии. Може би ще бъдат само гости на Добринище, макар че и гостите, които посещават града и те вече са облечени в народни носии”, каза Галчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене