Бойко Борисов: Давам един месец срок на специалистите за нов маршрут на АМ Струма покрай разкопките на „Скаптопара”

„С министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Боил Банов и кмета на Благоевград Атанас Камбитов посетихме участъка от АМ „Струма“, където са открити останки от древно селище до село Покровник. Дал съм срок от един месец на археолозите и инженерите да предложат варианти, за да може да запазим археологията“. Написа в личният си профил във фейсбук министър председателят Бойко Борисов.

Срещата на Борисов с благоевградчани продължи точно един час, а заедно с него на обиколката бяха регионалният министър Николай Нанков, министърът на културата Боил Банов, кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

По време на обиколката Борисов покани на среща в четвъртък в кабинета си кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и представители на инициативния комитет за опазването на “Скаптопара”, начело с един от организаторите Лазар Андреев, когато ще бъдат обсъдени по-подробно вариантите за удовлетворяването на исканията на благоевградчани.

По думите на премиера вариантите за строителството на АМ “Струма” не изключват минаването на магистралата през футболното игрище на Иво Андонов, но според експертната оценка на инженерите има опасност от подпочвени води. Втората причина за проекта на магистралата е концесия за добив на инертни материали от 2002 година.

Борисов бе категоричен, че са нужни над 50 млн. лева за проучване на землището край с. Зелен дол, където археолозите очакват да открият същинския древен град “Скаптопара”, разкопките да бъдат преместени там, а строителството на магистрала “Струма” да продължи по сегашния и проект.

Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме“, заключи премиерът Борисов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене