Денонощна охрана на античното селища край Благоевград

Община Благоевград е осигурила денонощна охрана на археологическите находки край селата Покровник и Зелен дол. Целта е да се запази целостта на античното селище и всики артефакти да бъдат съхранени в автентичния им вид.

Кметът на общината д-р Атанас Камбитов проведе разговор с доц. д-р Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей към БАН, ръководител на екипа, проучващ терена и в момента.

От Министерство на културата ще създадат експертна комисия, която да проучи обекта. Неин председател ще е професор Васил Николов, в нея ще участват археолози, архитекти и инженери. Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса.

Дотогава няма да бъдат допускани никакви строителни дейности в района, свързани с изграждането на Автомагистрала „Струма“.

Последващите дейности ще бъдат съобразени с мнението на експертната комисия, както и с позицията на държавно ниво. Община Благоевград е в непрекъсната връзка с Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройство и екипа археолози, които са на терен. Няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ „Струма“ и съхраняването на археологическите находки.

Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на древното селище.

На свиканото в сряда заседание на Председателски съвет към Общински съвет-Благоевград единодушно бе взето решение за провеждане на извънредна сесия на 11 май, петък, от 09:30 часа. Единствената за разглеждане точка ще е предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ „Ззапазване и възстановяване на раннохристиянска църква от IV-ти век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол”. Присъстващите изразиха категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет-Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене