Превърнаха гр. Гоце Делчев в танцуващо семейство в международния ден на танца

 Десето, юбилейно празнуване, на Международния ден на танца се проведоха в Гоце Делчев, въпреки сериозните опити на дъжда да провали традиционното за града събитие.   Тази година, към двудневният (в събота и неделя) танцов празник организиран съвместно с общината и читалище „Просвета – 1865“ проявиха интерес елитни самодейни танцови формации от цялата страна като и състави от Македония и Хърватска, което превърна градът в едно истинско танцуващо семейство.

 Празникът започна в събота, 28 април с фолклорен дефилаж от площад „Гоце Делчев“, през главната улица „Търговска“ до пл. „Македония“, където под открито небе се проведе празникът. Кмета на общината, Владимир Москов връчи на всички състави специален юбилеен плакет и откри фестивала.

 В неврокопския край, от дълги години, интересът към народните танци е огромен. От преди повече от десет години тук са сформирани няколко различни групи, любители на българските народни танци водени от професионални хореографи. Всички те са редовни участници в танцови състезания, като често печелят призовите места както на местно, така и на национално ниво. И тази година, многобройните любители на народните танци от Гоце Делчев и гости на града имаха възможност да се насладят на танцовите формации от града „Палави ножинки, „Пиринско злато“, „Пъстри рози“, „Беломорски полъх“, с. Копривлен, както и танцовите групи „Виделина“ от софийското село Широки Дол, „Български усмивки“ от Благоевград и „Магия от Пирина“ от гр. Сандански. В танцовият празник в Гоце Делчев специално участие взеха фолклорна група „Драготин Дамянич“ от гр. Загреб, Република Хърватска и ансамбъл „Кермичар“ от гр. Велес, Република Македония. Финалната щриха на танцовия празник бе концертът на Неврокопския ансамбъл за народни песни танци в Гоце Делчев, които разиграха всички присъстващи на празника на площад „Македония“.  И тази година интересът към танцовия празник имаше голям брой заявки за участие но нямахме физическа възможност да приемем всички, обясниха организаторите на фестивала в Гоце Делчев.

 Международният ден на танца е 29 април. Празникът е обявен от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно от основните изкуства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене