Погват 40 майки за отказа да имунизират децата си

40 отказа от началото на годината до момента са получили в РЗИ – Пловдив от майки, които не искат да имунизират децата си. Според родителките ваксините били вредни и причинявали аутизъм и други заболявания, което категорично се отрича от науката. Точно обратното – благодарение на ваксините, у нас са изкоренени заболявания, като например: полиомиелит, коклюш и дифтерията. Това съобщи д-р Петринка Крачанова от имунизационния кабинет на РЗИ – Пловдив. „Начинът на съхранение на ваксините е много важен. Те трябва да се съхраняват на температура между 2 и 8 градуса, за да бъдат ефикасни”, каза д-р Крачанова. Имунизациите и реимунизациите в пловдивска област за миналата година имат 93,37 % обхващаемост.

Всички неимунизирани деца са заради отказите на родителите им да го направят. Причините са различни, но най-вече хората вярват на писания в интернет, вместо на лекарите. Глобата за откази е между 50 и 100 лева и тя изобщо не плаши майките. Те не само се крият от здравните власти, но не искат да получават и писмата, които им изпращат. 2/3-ти от изпратените писма се връщат, казват от РЗИ-Пловдив. В последните 5-6 години са били наложени 50 глоби.

През миналата година отказите в Пловдив и региона от родители, които не желаят децата им да бъдат ваксинирани, са 180. До момента – от началото на 2018г. досега, отказите са вече над 40. Това крие рискове да се появят отново болести, които лекарите са смятали за изкоренени у нас и които могат да доведат до смъртта на неваксинираното дете. Едно от семействата например, което категорично отказва потомството му да бъде ваксинирано, живее в село близо до Пловдив. Бащата е пилот и с майката искали петте им деца да живеят екологично и без ваксини. Някои майки още в родилния дом, веднага след раждането, заявяват отказ пред лекарите. „Не бързаме да ги глобяваме. Опитваме се първо да ги убедим, че решението им е грешно и ще навреди на децата им”, обяснява д-р Крачанова.

Д-р Петринка Крачанова от имунизационния кабинет на РЗИ – Пловдив показва графики с колко са намалели дадени заболявания вследствие на ваксините

Лекарите уточняват, че неваксинирано дете няма право на надбавки, да посещава детска градина. Ваксините за задължително условие и за прием в някои от елитните гимназии. Неваксинираните не могат да посещават много от страните в света, като например едни от тях са държавите в Африка. В САЩ също имат строги изисквания чужденците да бъдат ваксинирани. Обратно на това се оказва, че чужденци, които живеят в Пловдив, редовно посещават имунизационния кабинет в РЗИ, за да им бият ваксини. Така например в града на тепетата идва да тренира гребкиня от Дубай, която има три деца в чужбина и която е много изявена спортистка. Семейство от Афганистан също наскоро посетило кабинета, за да може децата им да получат ваксини.

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене