Искат референдум за римски град край Благоевград

Референдум да реши да бъде ли запазен, или не римският град, който археолозите разкриха край благоевградското село Покровник. Това искане ще бъде внесено в общинския съвет. Идеята е на Инициативния комитет, който бе създаден с цел запазване на ценните разкопки. Вносител на предложението е общинският съветник Сашо Милчев. Той събра на сесията в петък и необходимия брой подписи от колегите си, за да се проведе извънредно заседание на местния парламент по въпроса.

Местният рефендум ще реши съдбата на римския град, който датира от 3-4 век след Христа. Останките са открити на място, на което трябва да мине бъдещата магистрала Струма край Благоевград.

На терена работят над 150 човека, ръководени от екип археолози. Те всеки ден правят нови разкрития – вчера бе открита запазена гробница с две гробни камери и предверие. Гробницата се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Създаденият Инициативен комитет настоява древният град да бъде запазен и да се превърне в музей на открито. Това обаче ще означава, че трасето на магистралата трябва да бъде изместено.

„Ще бъде огромна загуба, ако допуснем тези открития да бъдат унищожени. Затова ще се допитаме до благоевградчани, нека те да кажат каква да бъде съдбата на римския град“, заяви Лазар Андреев, представител на Инициативния комитет.

Доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на археологическото проучване, и доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, са на мнение, че ценните обекти могат да бъдат преместени, за да не се пречи на строителството на магистралата.

Пълното спасително археологическо проучване на обект № 2, край селата Зелен Дол и Покровник, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 броя.

Според двамата специалисти работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археологически екипа.

Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 -сградата с гробниците в хипогейната част, сграда № 5 – раннохристиянска църква, и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

През последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от преддверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер – гробницата, в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив, категорични са доц. Здравко Димитров и доц.д-р Людмил Вагалински.

Това обаче не се подкрепя от Инициативния комитет, който настоява откритията да бъдат запазени на същото място и там да се създаде Музей на открито.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене