Огнища на болестта Африканска чума в Кюстендилска област

За вторично възникнали огнища на болестта Африканска чума по дивите свине на територията на Кюстендилска област, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Кюстендил д-р Емил Гъгнев на заседание на Областната епизоотична комисия.

Установените огнища  на болестта  Африканска чума при дивите свине са в  териториалния обхват на Държавно горско стопанство (ДГС) Кюстендил, ДГС Рилски манастир в община Кочериново и община Рила.

„За всеки постъпил сигнал за намерен труп на дива свиня се реагира, съгласно указанията разпоредени със заповед  на министъра на земеделието, храните и горите. За всеки постъпил резултат от лабораторно-диагностичните изследвания са уведомени ловно-рибарските сдружения, ДГС, РУГ в Кюстендил“, каза Гъгнев.

„Няма постъпили сигнали за заболели и умрели домашни свине на територията на област Кюстендил“, допълни той.Областната епизоотична комисия прие мерки за изпълнение на плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди, във връзка с Африканската чума по свинете, утвърден със заповед  от директор на Българската агенция за безопасност на храните.

В област Кюстендил са регистрирани 336 животновъдни обекти тип „лично стопанство“ за отглеждане на свине, в които се спазват мерките за биосигурност. На територията на областта няма регистрирани индустриални ферми за свине, съобщи още доктор Гъгнев./БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене