Открита е непокътната гробница от римско време край Благоевград

Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от магистрала Струма.

Става дума за тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древен Благоевград. Aрхеолозите  откриха  църква, баня и канализация, сега и цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обясни пред BTV доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта. По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. „Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на магистралата, затова трябват сериозни дейности на реставратори, бързи проекти и преместването на тези паметници”, обясни ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

Преди седмица екипът на Blagoevgrad news изпрати запитване, относно запазването на обекта до Министерство на културата и  Национален археологически институт с музей при БАН.

Към момента имаме отговор само от Министерството, в който ни уведомяват, че през 2017 г. при извършване на пълни спасителни теренни археологически проучвания в периода 01.09.2017-30.11.2017 г. на основание договор между НАИМ-БАН и АПИ по трасето на автомагистрала „Струма“, в землищата на с. Зелен дол и Покровник, община Благоевград, в част от обекта са разкрити археологически структури. Те са датирани от археологическия екип в периода на римската и късноримската епохи.

„Според решението на експертната комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство и на основание доклад на проучвателите част от проучвания терен – южният склон на обекта, е освободен за инвестиционни намерения поради липса на съществен археологически материал.
В останалата част от обекта са налице археологически останки от представителни сгради, баня, църква, пещи, съдове-хранилища, ями, ровове, некропол и др. За тази част от обекта комисията е препоръчала проучването да продължи до пълното изчерпване на археологическите структури. След пълното приключване на разкопките отново ще бъде свикана експертна комисия по чл. 158а от ЗКН за приемане на резултатите от спасителното археологическо проучване. На основание доклада на проучвателите на обекта и оглед на място, експертната комисия ще вземе решение относно съдбата на проучения археологически обект. „, се казва още в отговора на Министерство на културата.

За сега обаче, въпросът дали трасето на  АМ „Струма“ ще  бъде променено, с оглед и последната открита гробница, остава не ясен. Със сигурност обществото в Благоевград следи развитието на казуса, а Инициативният комитет създаден по този повод ще продължи да настоява за запазването на това културно богатство./blagoevgrad-news.com/

23

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене