Петрич почете 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма“

 Валентин ГЕРЧЕВ

Отбелязването на годишнината започ­на с отслужването на заупокойна пани­хида в храма „Света Петка”с. Дрангово и раздаването на вой­нишка чорба.Пред Военен па­метник „Дрангова чешма” по-късно започна и офици­алната програма с военен ритуал за почитане на 102 го­дини от освещава­нето.

Монументът е изграден в памет на войниците от 5-ти пехотен полк на 11-та Македонска ди­визия и осветен под ръководството на полк. Борис Дран­гов на 16.04.1916 г. Възпитаници на Об­щински детски ком­плекс припомниха бележитите моменти от во­енния път на полк. Дрангов и неговият полк, а под звуците на „Хубава си, моя горо”пред­ставиха и патриотична ком­позиция с националния три­багреник. Честването на 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма” уважиха: народните представители Героги Ди­нев, Даниела Савеклиева и Александър Мацурев, пред­седателят на Общински съ­вет Петрич Георги Тренчев, командирът на Военно фор­мирование 56 040 Благоев­град полк.

Кръстев, кметове на села, общински съветници, ръко­водства на поли­тически партии, представители на държавни и общин­ски учреждения, на училища и непра­вителствени орга­низации. В привет­ственото си слово кметът Димитър Бръчков подчерта, че Община Петрич ще има грижа да бъде предаван на поколенията спо­менът за полк. Борис Дрангов и неговите войници, ще бъде поддържа­но и мястото при Военен паметник „Дрангова чешма”. Цветя и венци бяха положени в знак на почит и призна­телност към полк. Дрангов и войниците от 5-ти пехотен полк.

Вестник ТОП ПРЕСА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене