Председателят на РС – Петрич Мая Банчева единствената жена магистрат от Европа, допусната до обучение във Франция за борбата срещу организираната престъпност

Председателят на РС – Петрич Мая Банчева наскоро се завърна от обучение на тема “Организирана престъпност и съдебно сътрудничество”, организирано от френското правителство. Тя е избрана след конкурс и се оказва единствената жена магистрат от Европа, която е одобрена за участие. По този повод разговаряме с нея за това какви са ползите от обучението и какво от опита на френската държава може да се приложи у нас.

– Г-жо Банчева, как стана подборът за участие в обучението във Франция?
– В началото на февруари тази година френското правителство предостави възможност за отпускане на стипендии за български магистрати за участие в специализирани обучения в Националната школа за магистратура във Франция. Съгласно заложените индикатори всеки един от кандидатите следваше да отговаря на точно определени критерии за допустимост – ниво на владеене на езика, относимост на темата към заеманата длъжност в съответния орган на съдебната власт, ясно изразена мотивация за участие, чрез представяне на мотивационно писмо на френски език. Кандидат, който отговори на всички критерии за допустимост, преминава към втория етап на оценяване – събеседване и защита на кандидатурата, след което досието му се изпраща от посолството на Република Франция в Националната школа за магистратура, която извършва окончателния подбор на участниците.
Аз имам добри показатели относно нивото на владеене на езика, отделно заявената тема “Организирана престъпност и съдебно сътрудничество” представляваше интерес за мен, а и беше в достатъчна степен свързана с работата ми, с оглед спецификите на съда, в който работя. Смятам, че това именно е натежало при моето оценяване, тъй като в края на март бях одобрена за участие и ми бе отпусната съответната стипендия.

– Кои бяха участниците?
– Групата обхващаше изцяло магистрати, работещи по наказателни дела, като се състоеше от 10 човека – седем от Абу Даби – Обединени арабски емирства, един колега от Египет, един от Буркина Фасо и аз. Аз бях не само единственият магистрат от България и от Европа, но бях и единствената жена участник.

– Какво споделиха френските магистрати от своя опит в борбата срещу организираната престъпност?
– Широкомащабните престъпни и терористични мрежи, създадени през последните години в Европа, представляват значителна заплаха за вътрешната сигурност на ЕС и за безопасността и сигурността на гражданите му. Най-значимите заплахи за сигурността произтичат от различните прояви на тероризъм, международния трафик на наркотици, измама, корупция, прането на пари, контрабандата на хора. Франция безспорно има богат опит в областта на организираната престъпност и множество структури, занимаващи се с това – както към Министерството на вътрешните работи, така и като междуведомствени, към структурата на съдебната полиция и в рамките на специалните юрисдикции. Това неминуемо е предпоставка за добри показатели на страната в борбата й с организираната престъпност. Като лектори активно участваха както действащи магистрати, така и полицаи, съдии-следователи, представители на различни органи и институции, свързани с борбата с организираната престъпност. По време на обучението Жан-Мишел Джентий, отговорният директор на сесията, представи различните способи и техники в разследването – технически средства, внедряване в организирана група, видеонаблюдение, подслушване. Представени бяха и способи за установяване, изземване и конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, както и действащата във Франция нормативна уредба и съдебната практика, свързана с тези действия. Имахме възможността да се запознаем и с дейността на специално създадената Агенция за управление на имущество, добито от престъпна дейност – AGRASC, както и на още две агенции за разузнаване с цел изземване на средства, получени в резултат на трафик на наркотични вещества. Имахме среща с г-жа Карла Девей Фонтина, която е била първият магистрат за връзка в Бразилия и в продължение на 4 години е работила за развитие на международното сътрудничество между Франция, от една страна, и Бразилия, Боливия и Панама, от друга. Срещнахме се с представител на Интерпол и с директора на затворническата администрация. Всички лектори бяха категорични, че доброто взаимодействие между държавите и сътрудничеството са залог за успешния изход в борбата с организираната престъпност.

– Има ли реализирани операции за разкриване на престъпления, извършвани от български граждани?
– Един от примерите, който бе представен по време на обучението, бе за разкрита през октомври 2017 г. организирана престъпна група за нелегално превеждане на мигранти и проведената в тази връзка мащабна операция на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания за неутрализиране на престъпната група, действаща на територията на посочените пет държави. Касае се за незаконно превеждане на чужди граждани от Афганистан и Пакистан в страни от Европейския съюз, като групата е транспортирала незаконните мигранти чрез автомобили, в които имало изградени специални тайници за превозваните лица с цел да не бъдат установени при извършване на проверки от граничните власти. За разкриване на тази организирана престъпна група през март 2017 г. между България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания е създаден съвместен екип за разследване. Съдебните власти в петте държави се споразумяват да извършват координирано и съгласувано действия на територията на собствените си страни с цел събиране на доказателства за незаконния трафик на мигранти и за извършване на престъплението “пране на пари” от организираната престъпна група. Разследването срещу самата група е започнало през 2016 г. първоначално във Великобритания и Холандия, но скоро се установява, че дейността й се осъществява и на територията на други три държави в ЕС. В България разследването срещу групата започва в началото на месец март 2017 г. Цялата операция е подпомогната от Европол и Евроджъст, които чрез предоставяне на информация за особеностите при разследването в различните правни системи и чрез създаден специален координационен център с участие на всички национални бюра на заинтересованите държави довеждат операцията до успешен финал. В резултат на съвместните усилия са задържани общо 42 лица, като само в България са задържани 7 лица в изпълнение на издадени европейски заповеди за арест по искане на Белгия и Франция. В Белгия са задържани 13 лица, а във Великобритания – 22. По този начин е разбит този канал за нелегален трафик на хора, а самата операция е пример за ефикасността на международното сътрудничество и съвместните действия.

– Как се справят френските власти с престъпленията, извършвани от емигранти?
– Един от дните на обучението бе отделен за проблемите, възникнали във Франция в резултат на бежанската вълна, както и за престъпленията, извършвани от мигранти. Чрез видеофилми ни бе представена тежката ситуация и проблемите, съществували в бежанските лагери в Дюнкерк и Кале, известен още като “Джунглата”. Коментирани бяха проблемите и престъпността, развила се на тези места – нелегалната търговия, разпространението на дрога, насилие, кражби, побои, дори смърт” Ситуацията е била до такава степен опасна и неконтролируема, че полицаите не смеели да влязат в лагерите, обикаляли отвън, а вътре сформирани в лагерите групировки раздавали свое собствено правосъдие. Към момента тези лагери са разрушени, но проблемът с престъпленията, извършвани от емигранти, за съжаление продължава да съществува.

– Какво беше най-полезното от обучението” Какво от френския опит може да се приложи в българския съд?
– Основното, което бих извела като цялостен извод от обучението, е, че борбата срещу организираната престъпност неминуемо изисква тясно взаимодействие, много добро сътрудничество и непрекъснат диалог между държавите-членки на Европейския съюз. За всички е ясно, че проблемът с тероризма, проблемите с трафика на хора и дрога, с организираните измами, прането на пари не са проблем само на отделната държава, не са проблеми само на България или на Франция, а отдавна са придобили транснационален характер. Именно поради това от решаващо значение за ефективната борба с организираната престъпност е институционализирането на отношенията между държавите, тясно взаимодействие между министерствата на вътрешните работи и министерствата на правосъдието на отделните държави, по-добро координиране на съвместните усилия на полицията, митническата администрация и органите на съдебната власт. Това всъщност бяха основните препоръки на френските колеги. Безспорно поставените на обучението въпроси пряко касаят нашата страна заради стратегическото й географско положение.

– Как изглежда Париж през пролетта на 2018-та?
– Прекрасен, както винаги. Когато тръгвах към Париж, се питах дали отново ще го намеря толкова очарователен и завладяващ, чудех се дали процесите от последните години, бежанската вълна, терористичните атаки, постоянните заплахи за сигурността не са го променили. Още повече че месец преди това се върнах от Обединените арабски емирства, които твърде много ме впечатлиха със своята сигурност, спокойствие, почти нулева престъпност. Но Париж си е Париж! И този път той бе толкова прекрасен и завладяващ, както при всяка моя предишна среща с него. Тръгнах си отново заредена и с пълно сърце, съжалявам само, че не можах да остана още един ден, защото точно на 16.04.2018 г. в Париж се откри новата съдебна палата – прекрасна 160-метрова сграда с 62 000 кв.м полезна площ, с 90 съдебни зали, най-големият съдебен комплекс в Европа. Но нищо, нека остане нещо за следващия път.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене