Проект прати 24 ученици от Сатовча в Брюксел

24 ученици на възраст от 16 до 18 години и трима учители от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Сатовча посетиха Европейския парламент в Страсбург. Това стана след спечелен пореден проект на училището, финансиран от Европейския парламент по Програма „Евроскола”.

Целите на посещението бяха учениците да научат повече за работата на европейските институции, в частност за Европейския парламент, да придобият опит и самочувствие на европейски парламентаристи, да развият опит за участие в дебати на европейско ниво, както и да представят по най-добрия начин България и училището в Сатовча. Не на последно място – да се запознаят с културни и исторически забележителности на Страсбург и Франция.

Денят беше организиран по предварителна програма. Участваха групи от 23 страни-членки на Европейския съюз и 523 ученици.

При предварителната подготовка за участие в пленарните заседания бяха сформирани шест работни групи по конкретни теми, формулирани от организаторите на програмата. Учениците проучиха много информация за работата на Парламента, документи и решения по темите. Подготвиха информация за отношението и позицията на България, както и информация от община Сатовча.

Училището бе представено с кратка презентация на английски език от учениците Снежана Бошнакова и Симона Будева, а Рени Хаджиева и Айше Айвазова изпяха българска народна песен.

Учениците и учителите бяха впечатлени от сградата на парламента, просторните зали, работните места на депутатите. Работиха и гласуваха, като истински евродепутати. Почустваха духа и начина на работа в европейската институция.

Учениците бяха топло посрещнати от сътрудници в Европейския парламент. На следващия ден групата посети културни и исторически забележителности на града.

„Това посещение е една сбъдната мечта за учениците от Сатовча, която стана реланост благодарение на Програма „Евроскола” и „Европейския парламент”, заявиха преподавателите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене