Чужденци напъплиха Роженския манастир заради икона, пред която се е молила Ванга

 

 Бисерка БОРИСОВА

Десетки британци и гер­манци посетиха Роженския манастир по Великден за­ради чудотвор­ната икона на Богородица Портаитиса.

Чужденците се организира­ха в туристи­чески сайтове, въпреки че по­вечето от тях са католици и протестанти. Хората са при­влечени от от­зивите, че све­тинята помага на бездетните. Всяка година на третия ден след Великден в Рожен отбе­лязват празни­ка на чудотвор­ната икона.

„За последни­те години може би вече са ста­нали около сто жените, които след поклоне­ние пред ико­ната са се сдо­били с рожба. След много, много години чакане преди това. Имаше една жена от Бургас, 8 годи­ни беше ходила по доктори и нищо. Дойде тук за Ве­ликден, а по Коледа вече носеше бебе в утробата си“, разказаха от Роженския ма­настир. „Многобройни са чу­десата и помощта към тези, които прибягват с вяра към иконата“, твърдят монаси­те. Допълват, че светинята помагала и на онкоболни. По думите им имало опити иконата да бъде изнесена, но тя винаги се „връщала“ в манастира.

Иконата се пази в парак­лиса „Св. Безсребърници Козма и Дамян“. Тя е една от четирите икони, на които се молела приживе пророчица­та Ванга, споделят попове. По думите на отец Георги Минчев от Сандански поне веднъж седмично Ванга хо­дела в Роженския манастир и „с часове“ стояла пред „Портаитиса“.

Иконата е копие на нарису­ваната от св. Апостол Лука през т век светиня. Според предание­то лично Божията майка пози­рала и това е първата икона, на която е ли­кът й. През IX век ви­зантийски­ят импера­тор Теофил издал указ за унищо­жаването на всички икони. Един от войници­те му про­бол дясната скула на Бо­городица. Преданието разказва, че рукнала кръв като от жива рана. За­ради тази случка всички ко­пия на чу­дотворната икона из­образяват Богородица с кръв по лицето.

Никейска вдовица спасила иконата и я хвърлила в мо­рето. В края на X век свети­нята се явила в огнен стълб сред морето пред Иверския манастир в Света гора. Мо­насите се опитали да я взе­мат, но когато лодките им се доближавали до нея, тя се отдалечавала. През нощта Божията майка се явила на един от тях – отец Гавриил, и му казала, че иска той да влезе в морето без лодка. На другия ден монахът тръг­нал по морските вълни като по суша и взел иконата. По­ставили я в главната мана­стирска църква. На следва­щата сутрин я намерили над вратата на манастира. Бого­родица отново се явила на монах Гавриил и му казала: „Не ме изкушавайте повече, не вие Мене ще пазите, а аз ще ви пазя“. Понеже Св. Бо­городица сама си избрала място до портите на мана­стира, оттогава започнали да я наричат иконата Порта­итиса (Вратарница).

През 1790 година тогаваш­ният игумен на Иверон Игна­тий Родестим възложил на монаха зограф Яков Ивер­ски да направи реплика на иконата за Роженската све­та обител. Роженското копие е единственото в целия пра­вославен свят, на което ико­ната на Богородица Портаи­тиса е обкръжена от десет малки композиции, показ­ващи ней­ните леко­вити чуде­са.

„От ка­къв­то и ъгъл да по­гле­днеш ико­ната, ликът на Бого­роди­ца те следи с поглед“, обясняват от манастира.

Вестник“ ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене