В Петричко секат и изнасят гората към Гърция, а над главите им виси огромно бедствие

Жители на петричкото село Самуилово сигнализираха за масова незаконна сеч в планината Беласица. Според тях така се унищожават вековни широколистни иглолистни гори, което крие рискове за района. Според жителите на Самуилово е възможно да се образуват свлачища и при проливни дъждове огромни количества земна маса да се свлекат към населените места, които в са подножието на планината, съобщава БНТ.

Жители от село Самуилово разказаха, че ежедневно виждат много камиони, с които се сваля дървен материал, изсечен високо в планината. Добитата дървесина според тях се продава в Гърция.

 „Тука постоянно се сече, постоянно се носят дърва наляво-надясно. Какво става с тази планина, не знам аз“, каза Никола Зойчевски.

„Гората е без грешка. Но се сече повече отколкото има дебит, производство така да се каже, фонд“, посочи Борис Джаджев.

Хората разказаха още, че при изсичането на гората се запушват водохващнията, с които се захранват селата в района. Притесняват се, че ако гората изчезне и вода няма да има.

„Сигурно тука отгоре ще спрат водите, защото се реже там буката горе“, посочи Зойчевски.

„Опасност създава нещо планината да не тръгне да се срутва, водата да избие на високо и да тръгне насам“, добави Александър Калински.

От Югозападното държавно предприятие казаха, че в момента се изгражда планински път в Беласица, който ще е с дължина над 6 километра и ширина 4 метра. Той ще бъде готов до края на май, като за него има издадени всички необходими разрешителни. При строителството на пътя ще бъдат изсечени около 1 000 кубика широколистна и иглолистна дървета.

„Този път се изгражда, за да бъде отворен един затворен горски басейн, за да се изпълняват лесовъдските мероприятия по възстановяване и отглеждане на горите. Като голяма е основната задача, ще бъде и достъпът до тези насаждения по отношение на противопожарната безопасност, а в също така този път ще има и социална функция“, обясни Димитър Димитров, зам. дир. ЮЗДП.

Предстои да бъде подменена и част от водопроводната мрежа, с която се захранват някои селата. През миналата година в района са били съставени 58 акта за незаконна сеч.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене