Каруцарят Валентин: Камбитов е прав, контрол трябва да има!

Уважаеми читатели на Топ Преса. Срещам ви с Валентин – популярен ром, каруцар. Всеки ден обикаля кварталите със своя бял кон и стара каруца в търсене на работа или отпадъци за предаване в пунктовете за изкупуване. Сигурен съм, че няма човек в Благоевград, който да не го е срещал по улиците. Спирам го, за да си поговорим и да разбера какво е неговото мнение за новата наредба на кметът д-р Атанас Камбитов, който  разпореди безкомпромисни мерки срещу каруците в Благоевград. Топ Преса припомня: Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов разпореди да бъдат проверявани и санкционирани всички водачи на пътно-превозни средства с животинска тяга, нарушаващи установения ред. Акцията е съвместна  с  I ,II РУП и КАТ – Благоевград. Представители на сектор „Обществен ред и сигурност“ към Община Благоевград и „Охранителна полиция“ към ОД на МВР, ще следят за каруци, движещи се извън разрешените зони, както и за каруци в движение без регистрация. Предвидените санкции  при констатиране на нарушение са до 200 лева.  Акцията има за цел да ограничи нарушенията, свързани със Закона за движение по пътищата.

 

Вальо, виждам че каруцата ти е без необходимата регистрация… не те ли спират полицаите, не те ли глобяват?

– Спираха ме няколко пъти и имам направени няколко акта  по 50 лв. Това са пари, които аз няма как да платя. Просто няма от къде да ги взима. Регистрация иначе имам от преди две години. От къде да взема пари, за да направя нова регистрация? Викаш ме и ти работя за 10 лв. С тях какво да купя най – напред? Храна, дрехи на децата или лекарства?

Така е, но нали знаеш, че в случая нарушаваш закона?

– Предпочитам по този начин да го нарушавам, отколкото да ходя и да крада. Аз не съм такъв човек, това не е хубаво и няма да го правя.

В целият град обикалят цигани с каруци въпреки забраните. Ти кои маршрути ползваш?

–  Аз обикалям „Еленово“ и „Струмско“. Гледам да не преча на хората и да им помагам с каквото мога. Търсят ме за работа да извозвам разни непотребни неща. Да поразчистя някое мазе или таван. Такива неща. Аз по центъра не ходя, защото тук по кварталите ми е по спокойно, а и хората ме познават.

Регистрацията защо я няма?

– Имаше, но я откраднаха. Сега правя нова каруца, която ще отговаря на всички изисквания, за да нямам повече проблеми. На мен това ми е работата. Аз немога както много други да замина в чужбина. Нито съм първа младост, нито разбирам техните езици. Дъщеря ми е болна и трябва да се грижа за нея. Имам три деца, а не получавам никакви помощи.

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене