Изложба „Стаички“ отвори врати за ценителитe на съвременното изкуство

Националната изложба „Стаички“ отвори гостоприемно врати за всички ценители на съвременното изкуство в Благоевград.

   Творбите са подредени в галерията „Свети Лука“ и в още две от възрожденските къщи на квартал „Вароша“. Посетителите могат да видят вдъхновенията, багрите и творческите хрумвания на Борис Колев, Васко Славков, Георги Георгиев – Jorras, Десислава Христова-Тошева, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев и Спартак Дерменджиев.  Куратор на изложбата е Сашо Стоицов.

   „Това е четвъртото издание на изложбата „Стаички“, която вече има запазено място в културния календар на Благоевград.  Няма нищо по-вдъхновяващо и интригуващо от това да представим творби на съвременното изкуство сред възрожденската архитектура на квартал „Вароша“, каза директорът на Градската художествена галерия – Иван Милушев, който откри изложбата.

   Изкуствоведът Надежда Джакова също оцени необичайния формат на изложбата.

   „Съчетаването на съвременното изкуство и възрожденския дух на стария квартал е истинско предизвикателство. Разхождайки се из тези стаички, посетителите сякаш трябва да открият изкуството – измежду пианото, старинните мебели и завеси. Тази нетрадиционна обстановка дава допълнителен заряд на изложбата“, подчерта Надежда Джакова.

   Експозицията съчетава различни стилове – живопис, фотография, графика. Ценителите на изкуството със сигурност ще се задържат пред творбите на Борис Колев, който търси съврменен и нестандартен прочит на историята. В своите работи той смесва сегашната епоха със старата, като преплита образите от историята със символите на съвремието.

  Изложбата „Стаички“ ще остане отворена до 8 май.

  Пролетният фестивал на съвременното изкуство представя и още една изложба – на Национална галерия „Музей за съвременно изкуство-Самси, Арсенал“.

   Тя ще бъде открита днес от 18:00 часа в Градската художествена галерия с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по произведенията от изложбата.

   Участниците, които ще представят своите трудове в експозицията, са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градската  художествена галерия до 20 май 2018 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене