Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Правим, това което обещахме! Изграждаме нови тротоари, осветление, полагаме асфалт, ВиК в IV микрорайон

 Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов направи първа копка на обект „Благоустрояване на IV микрорайон, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен“ до ЮЗУ „Неофит Рилски“, част от проекта „Благоустрояване на градската среда“ по ОПРР.

„Правим, това което обещахме! Изграждаме нови тротоари, полагаме асфалт, водопровод и канализация, осветление, озеленяване. Правим всичко това, за да може IV микрорайон да придобие европейски облик. В момента там, има нови сгради, а хората ходят в кал. „Благоустрояване на градската среда“ е един от най-трудните проекти, които реализирахме. Благодаря на целия екип, защото за пореден път доказахме, че Община Благоевград има необходимия капацитет да се справя с всякакви трудности“, подчерта кметът д-р Атанас Камбитов.

 На церемонията присъстваха  евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, народният представител Даниела Савеклиева,  областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС- Радослав Тасков, заместник-кметовете на Благоевград Христина Шопова, Зорница Кралева, Иво Николов,инж. Емилия Тунева, , духовни лица,  представители на институции и политически партии, граждани.

Шестте улици, които обхваща обектът са „Ветрен”,  ул. „Роден край”, ул. „Черно море”, ул. „Съединение”, ул. „Независимост” и ул. „Руен”.

   Районът е една от най-новите жилищни зони в града, а в него живеят предимно от хора в трудоспособна възраст. Мястото на живеене е в непосредствена близост до ЮЗУ и болничните заведения на Благоевград, заради което неговото благоустрояване е крайно наложително, тъй като ще осигури добра транспортна обвързаност с централна градска част, както нормалното и безопасно придвижване на живеещите в района.

Проект „Благоустрояване на градската среда” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” ‎‎‎‎2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на обекта е  ‎‎‎‎3 568 618.58 лв, които се предоставят  като безвъзмездна финансова помощ по проекта от ЕС.

‎‎‎‎1 016 305.55 лв. са предвидени за изграждане на ВиК мрежи, които Община Благоевград ще получи като финансиране от Републиканския бюджет.

Непосредствено преди церемонията за първа копка бе дадена и пресконференция, на която подробно бе представен проектът от инж. Емилия Тунева, заместник- кмет по строителство и сигурност и ръководител на проекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене